12.10.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Fire års fremgang i investeringer over grænser

Stadig tiltagende globalisering og fremgang i verdensøkonomien giver sig også udslag i voksende udenlandske investeringer. Nu med fire år med uafbrudt fremgang. Og det er godt for danske virksomheder, mener DI’s cheføkonom, Morten Granzau.

Danske virksomheder investerer mere i udlandet, og udlandet investerer samtidig mere i Danmark. Virksomhedernes investeringer i udlandet er gået frem de seneste fire år og steg sidste år med 44 mia. kr., mens de udenlandske investeringer i Danmark gik frem med 46 mia. kr. Det viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

- Vi lever i en stadig mere global verden, hvor virksomhederne i stigende grad organiserer sig på kryds og tværs af landegrænser. Over de sidste ti år har danske virksomheder fordoblet deres investeringer i udlandet, og de seneste fire år har der været uafbrudt fremgang, siger cheføkonom Morten Granzau, Dansk Industri.

- Det er glædeligt, at danske virksomheder opererer globalt og derigennem styrker deres forretning. Danske virksomheders investeringer i udlandet er således et sundhedstegn. Det er kun et problem, hvis investeringerne i udlandet skyldtes et fravalg af Danmark, siger DI’s cheføkonom.

Det er glædeligt, at danske virksomheder opererer globalt og derigennem styrker deres forretning. Morten Granzau Nielsen, Underdirektør

Stilstanden i de indgående investeringer er blevet vendt til fremgang over de seneste fire år. Fra 2013 til 2017 er de indgående investeringer steget fra 508 til 735 mia. kr. Fremgangen i de udenlandske investeringer er fortsat ind i 2018 med udenlandske opkøb i Nets og TDC.

- Det er rigtig positivt for dansk økonomi, at vi har været i stand til at tiltrække flere investeringer fra udlandet i de senere år. De udenlandske investorer bringer typisk nye forretningsideer og knowhow med til landet, som er med til at øge vores produktivitet, siger Morten Granzau.

- Hvis vi skal tiltrække endnu flere nye investeringer fra udlandet, så kræver det et godt investeringsklima. Omkostningsniveauet skal være konkurrencedygtigt, og så er det afgørende, at de virksomhederne kan skaffe de kvalificerede medarbejdere, de har brug for, når de investerer i Danmark, siger cheføkonomen.

Større enkelttransaktioner har stor indflydelse på statistikken. F.eks. gav salget af Mærsk Olie og Gas til det franske selskab Total sidste år et markant løft i de indgående investeringer, mens store investeringer i britiske havvindmølleparker og A.P. Møller - Mærsks køb af det tyske containerrederi Hamburg Süd har øget de danske investeringer i udlandet.

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret