19.10.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Kinas høje vækst er under pres

Væksten i Kina på sit laveste siden finanskrisen. Handelskrigen med USA presser landet.

Kinesisk økonomi voksede i 3. kvartal med 6,5 pct. i forhold til samme kvartal året før.

- Kinas økonomi vokser fortsat i et imponerende tempo, men den høje vækst er under pres af den verserende handelskrig med USA. Den kinesiske centralbank forsøger at få mere gang i den hjemlige vækst, ved at gøre det billigere for bankerne at låne penge ud, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Kinas eksport til USA svarer 4,2 pct. af BNP, mens USA's eksport til Kina blot udgør 0,7 pct. af amerikansk BNP. Kineserne har dermed ikke en lige så stærkt forhandlingsposition som amerikanerne.

Over det seneste år er landbrugssektoren vokset med 3,4 pct., produktionen i industrien er steget med 5,8 pct., mens servicesektoren er gået frem med 7,7 pct.

Det kinesiske marked er fortsat i en rivende udvikling, så derfor forventer jeg, at vi igen vil se stigende eksport i de kommende år. Allan Sørensen, Cheføkonom

- Investeringerne fylder stadig utrolig meget i Kina, men nye gode rentable investeringsmuligheder hænger ikke længere på træerne. De kinesiske forbrugere er derimod blevet en stor drivkraft i økonomien, og servicesektoren vokser i dag hurtigere end resten af økonomien, siger Allan Sørensen.

Vareeksporten til Kina steg i årene 2000-2015 i gennemsnit med 15 pct. om året, men væksten aftog til blot 5 pct. i 2016 og 2017. I de første otte måneder af 2018 er vareeksporten faldet med 9,9 pct.

- Det er meget usædvanligt, at vi har tilbagegang i eksporten til Kina. Vi har aldrig før haft tilbagegang i den størrelsesorden, og udviklingen over det seneste år viser, at vi også kan møde modgang på det kinesiske marked. Det kinesiske marked er dog fortsat i en rivende udvikling, så derfor forventer jeg at vi igen vil se stigende eksport i de kommende år, udtaler Allan Sørensen.

Kina er Danmarks 6.-største eksportmarked, og købte sidste år danske varer og tjenester for 63,7 mia. kr.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold