Topmøde: Bæredygtighed er det nye markedsvilkår
Erhvervslivets internationale top slog fast under åbning af P4G-topmødet, at bæredygtighed ikke længere er en mulighed - det er et vilkår for overlevelse.
Det grønne P4G-topmøde blev fredag 19. oktober skudt i gang i Industriens Hus med virksomheder og repræsentanter fra 53 lande. Konkrete løsninger til målene i Paris-aftalen og FN’s verdensmål blev leveret fra morgenstunden af internationale virksomheder, finanssektoren, statsoverhoveder og NGO’er.
- Verdensmålene er det største globale forretningspotentiale, sagde CEO i Unilever Paul Polman. Han henviste til en undersøgelse, der anslår, at potentialet lyder på svimlende 77 billioner kroner på verdensplan.
Det er dog ikke kun et stort markedspotentiale. Det er ændrede vilkår for international handel og produktion. Det er tid til ’business as unusual’, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin velkomsttale til de mange fremmødte hos Dansk Industri (DI).
Læs også: DI: Klimaforandringerne er alvorlige, men vi kan stadig nå at begrænse dem
Det koster os faktisk mere at lade være med at satse på bæredygtighed, end det gør at omstille gennem verdensmålene Paul Polman, CEO, Unilever
Nyt vilkår for international forretning
Mødet viste, at toppen af en række finansinstitutioner, virksomheder og regeringer, er enige om, at partnerskaber for at fremme bæredygtighed er fremtidens forretning.
Andrew Steer, adm. direktør i World Research Institute, understregede de ændrede vilkår, som hele erhvervslivet på tværs af brancher bliver nødt til at indstille sig på.
- Vi oplever en intellektuel og praktisk revolution. For ti år siden blev bæredygtighed og forretning ikke opfattet som foreneligt. I dag er bæredygtighed et vilkår for forretning, siger han.
Topchefen i fødevaregiganten Unilever forklarede mere dystopisk, at uden partnerskaber med civilsamfundsorganisationer og det offentlige vil fødevarebranchen lide enorme tab.
- Fødevarebranchen vil ikke kunne tjene penge om 30 år, hvis vi ikke omstiller nu. Mange virksomheder kan allerede mærke presset, sagde Paul Polman og vækkede dermed danske minder om tørkeramt sommer.
Læs også: I 2050 kan 50 % af klimagasserne risikere at komme fra bygningers energiforbrug
Verdensmål er bedste økonomiske løsning
Paul Polman, som måtte levere sine budskaber afbrudt af jævnlige klapsalver, slog et slag for at omstilling til bæredygtighed inden for rammerne af verdensmålene, vil være den økonomisk mest fornuftige løsning.
- Vi går glip af billioner dollars om året, alene fordi kvinder holdes ude af arbejdsmarkedet kloden rundt. Og det er kun ét af verdensmålene. Det koster os faktisk mere at lade være med at satse på bæredygtighed, end det gør at omstille gennem verdensmålene, sagde Paul Polman.
Læs også: Vegetariske døtre i fokus på kødkonference
Stor ståhej
Topmødet havde også tiltrukket en lang række journalister fra hele verden. Herunder CNN Chile, der blandt andet interviewede adm. direktør Karsten Dybvad, Dansk Industri.
- De ville høre om, hvordan danske virksomheder arbejder med at løfte den globale klimadagsorden, og jeg kunne fortælle, at vores virksomheder er engageret i klimadagsordenen med en lang række projekter i ind- og udland, siger Karsten Dybvad.
Han understreger, at det er i fællesskab – og på det globale plan – at vi skal løse de voksende klimaudfordringer.
- Derfor var det en fornøjelse, at vi fra DI’s side kunne byde velkommen til topmødet sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen og dermed hjælpe med at samle virksomheder, regeringer og grønne organisationer i arbejdet med konkrete løsninger, som kan være med til at opfylde FN’s 17 Verdensmål og klimaaftalen fra Paris.
Læs også: Video: Store muligheder i dansk/polsk energisamarbejde
om P4G
P4G står for Partnering for Green Growth and Global Goals 2030, og blev lanceret af Danmark sammen med Vietnam, Sydkorea, Kenya, Etiopien, Chile og Mexico i forbindelse med FN’s Generalforsamling 20. september 2017. Sidenhen er Colombia også blevet partnerland.
Udover at være et internationalt forum for verdensmålene hjælper P4G med finansiering eller støtte til bæredygtige partnerskaber - såsom Arla Foods og Folkekirkens Nødhjælp, der har udviklet en langt mere næringsrig kiks til brug i sultkatastrofer.
Topmødet i København varer to dage, hvor konkrete partnerskaber udformes som svar på FN’s verdensmål og målene fastsat i Paris-aftalen.
Læs mere: www.p4gpartnerships.org