Hollandske Stefan Segers føler sig godt klædt på til jobbet som leder i Danmark. Men han mener også, at han kunne have gavn af danske lederkurser på engelsk.

Foto: Michael Bo Rasmussen
17.10.18 DIB Nyheder

Udenlandsk leder: ”Danskere er ikke så åbne, som de tror”

Stefan Segers er hollænder, ingeniør, leder hos Universal Foundation i Aalborg og glad for at være i Danmark. Han har dog ikke altid nemt ved at læse de danske medarbejdere.

1. marts startede hollandske Stefan Segers som chef hos virksomheden Universal Foundation i Aalborg. Inden da havde han ført længere samtaler med sin hollandske kæreste, som accepterede hans beslutning om at tage jobbet i Danmark, fordi han pendler hjem hver weekend, og som hun sagde ”på den måde ved jeg da, hvornår du har fri og er hjemme”.

Under sig har Stefan Segers en blanding af danske og udenlandske medarbejdere. Det fungerer godt, synes han, og virksomheden er dybt afhængig af både de danske og udenlandske specialister, som i et multikulturelt fællesskab har udviklet en helt ny type fundamenter til off-shore vindeenergi.

Stefan Segers har taget kurser i lean og andre ledelseskurser, men han har ikke modtaget noget undervisning, der kunne forberede ham på mødet med dansk arbejdskultur.

– Grundlæggende er jeg rigtig godt tilfreds med at arbejde og lede i Danmark. Men jeg er blevet lidt overrasket over, at danskere er så svære at læse. Jeg er vant til at sige min mening lige ud, og det kan jeg mærke, at jeg skal være mere varsom med i Danmark, end det var nødvendigt i mine lederjob i Nederlandene, siger Stefan Segers.

Læs også: Blog: 5 forslag til at holde på de internationale medarbejdere

International virksomhed

Medarbejderskaren på Universal Foundation består af 18 fastansatte, hvoraf de otte kommer fra lande som Iran, Litauen, Polen, Rumænien, Brasilien og altså Holland. Dertil kommer fast tilknyttede freelancere, som dog alle er danske.

Jeg er blevet lidt overrasket over, at danskere er så svære at læse. Stefan Segers, leder hos Universal Foundation

Universal Foundations økonomichef, Jette Anna Nielsen, forklarer, at virksomheden udspringer af et samarbejde med Aalborg Universitet, hvilket giver en ret ukompliceret adgang til at håndplukke nogle af de dygtigste internationale ingeniører og forskere, der kommer til Aalborg for at studere og forske.

– Uden dem fandtes vi ikke, og derfor er det afgørende for os, at vi også har ledere, der kan håndtere personale med meget forskellig baggrund, fortæller hun.

Virksomheden har et kodeks for, hvordan man behandler hinanden, blandt andet for at undgå at danskere taler dansk, mens der er udlændinge til stede, som ikke forstår sproget. Den overordnede ledelsesstil er dansk og mere fri, end nogle af de internationale medarbejdere er vant til hjemmefra.

– Generelt agerer danskere proaktivt i jobbet, mens udlændinge fra start generelt hellere spørger chefen de første par gange, føler sig lidt mere frem i det ukendte danske kodeks, så de sikrer sig, at de ikke gør noget galt ved selv at tage initiativ. Derfor gør vi meget ud af at kommunikere, at det er ok at gøre noget uden at spørge, at det er ok at begå fejl, og at vi gerne taler åbent om det, hvis det sker, siger Jette Anna Nielsen.

Læs også: Ekspert: Brug for oplæring i dansk arbejdskultur

Danskere er lukkede

Stefan Segers er dog en smule uenig i danskernes selvopfattelse. Han oplever eksempelvis, at danskere ikke nødvendigvis siger, hvad de mener.

– Jeg tvivler aldrig på, at medarbejdere i virksomheden har virksomhedens bedste på hjerte. Men der kan være forandringsprocesser i virksomheden, der ikke altid falder i god jord hos medarbejderne. Jeg er vant til, at den slags bliver sagt lige ud, og jeg er også selv meget ligefrem. Men der skal jeg blive bedre til at mærke efter, hvilken type medarbejder, jeg har med at gøre og justere min egen opførsel efter det, siger Stefan Segers.

Han mener dog ikke, at der er uoverstigelige forskelle på folks kultur og mentalitet i det nordlige Europa, hvor han også selv kommer fra.

Vi har behov for at kunne tilbyde efteruddannelse, der kan hjælpe udlændinge med at falde bedre til i Danmark. Jette Anna Nielsen, Økonomichef hos Universal Foundation

– Danskere er nok mere lukkede, end de selv går og tror, og det kan være svært at få et socialt netværk uden for arbejdstiden, hvis man ikke gør en særlig indsats. Men jeg erkender også med det samme, at jeg ikke har lagt de timer i det, der skal til, hvis man gerne vil lære nogle danskere at kende uden for arbejdsdagen, siger Stefan Segers.

Han sørger til gengæld for at prøve at holde sig opdateret om medarbejdernes privatliv gennem uformelle samtaler ved kaffemaskinen og over frokosten.

– Det er nyttigt at vide, hvis der foregår noget i privatlivet, som kan spille ind på humøret og arbejdslysten. Når man får snakket om den slags ting, kan man også tilpasse arbejdspres og -forventninger, hvis der foregår noget, som optager medarbejderen privat, siger Stefan Segers.

Læs også: Blog: Risiko for ensomhed efter klokken 16

Lederkurser på engelsk

Stefan Segers føler sig egentlig godt klædt på til jobbet som leder i Danmark. Men han mener også, at han kunne have gavn af danske lederkurser på engelsk, der også gav indsigt i dansk kultur. Et behov som Universal Foundation og andre virksomheder i stigende grad efterspørger.

– Vi har søgt efter kurser og netværk, vi kan tilbyde vores udenlandske ledere. Vi har interne arrangementer, hvor medarbejderne bliver rystet sammen, men vi har også behov for at kunne tilbyde efteruddannelse, der kan hjælpe udlændinge med at falde bedre til i Danmark, siger Jette Anna Nielsen.

Læs også: Microsoft til regeringen: Tak for positivliste og for farvel til administrative benspænd og lussinger fra fast track-ordningen

Brug DI

DI klar med lederkurser på engelsk

Flere og flere virksomheder giver udtryk for, at de har behov for danske lederkurser på engelsk, oplyser Kinga Szabo Christensen, der er chef for afdelingen Ledelse og produktivitet i DI. 

– Virksomheder rekrutterer i højere grad internationale ledere, og det giver et naturligt stigende behov for ledelseskurser, der tager højde for deres særlige situation. Derfor har vi taget konsekvensen og oprettet et engelsksproget kursusforløb, der er målrettet udenlandske ledere i Danmark, siger Kinga Szabo Christensen. 

Hun oplyser, at mange udenlandske ledere bliver overraskede ved mødet med dansk arbejdskultur, der i mange tilfælde er væsentligt anderledes end i ledernes hjemlande. 

– I Danmark udfordrer vi vores ledere, og danske medarbejdere ser ofte på en leder som en person, der har fået en rolle, mere end en hierarkisk position. Det kan være svært at håndtere og agere i som udenlandsk leder, siger Kinga Szabo Christensen. 

Derfor inkluderer kurset ikke blot rene ledelsesværktøjer men giver også indblik i dansk arbejdskultur og en forståelse af, hvordan det danske arbejdsmarked fungerer.

Kontakt chefkonsulent Christine Secher, 3377 4769 eller på chse@di.dk, hvis du vil vide mere om DI Leadership Training Programme.

Christine Secher

Christine Secher

Fagleder, tværgående projekter og kommunikation, Future of Work

  • Direkte +45 3377 4769
  • Mobil +45 2976 2320
  • E-mail chse@di.dk

Relateret indhold