Driftsdirektør Kim Knudsen, BMS er glad for, at lift- og kranvirksomheden er frikendt i to sager om arbejdsulykker.

Foto: BMS
05.11.18 DIB Nyheder

BMS blev frikendt: Har gjort alt for at forhindre arbejdsulykker

Arbejdstilsynet har ført to sager mod kran- og liftvirksomheden BMS for brud på arbejdsmiljøloven. I begge sager blev virksomheden frikendt i Københavns Byret. Dommeren mente ikke, at der var noget at komme efter, og virksomheden fra Nørresundby slap derfor for en bøde på 220.000 kroner.

BMS udfører hver dag mange specialiserede opgaver med lifte og kraner. To opgaver er sjældent ens, og der er altid en række forholdsregler, som kranføreren skal overholde, så man undgår ulykker.

- Vi gør utroligt meget for at instruere og uddanne vores kranførere. Men det er altid den enkelte medarbejder, som tager den endelige beslutning, når opgaven skal løses, siger Kim Knudsen, der er driftsdirektør hos BMS i Nørresundby.

Virksomheden har haft to sager, hvor Arbejdstilsynet mente, at der var brud på arbejdsmiljøloven:

I marts 2016 ankom Arbejdstilsynet til en byggeplads, hvor en medarbejder fra BMS var ved at sætte anhugningskroge på en betonklods. Medarbejderen arbejdede i 2,64 meters højde uden sikkerhedsforanstaltninger. Det takserede Arbejdstilsynet til en bøde på 100.000 kroner. 

I juli 2015 var to medarbejdere fra BMS ved at løfte en 950 kg tung stålplade. Den satte sig fast, og anhuggeren, som arbejdede på jorden, forsøgte at vride den fri. Medarbejderen fik stålpladsen ned over sin langefinger, så yderste led måtte amputeres. Det takserede Arbejdstilsynet til en bøde på 120.000 kroner.

Læs også: Nøgletal: Pilen peger opad for industriens produktion trods mindre fald i august

Tre forhold skal være i orden

I begge sager blev BMS frikendt af Københavns Byret. Retten mener ikke, at virksomheden kan stilles til ansvar for de fejl, som blev begået af medarbejderne. 

Vi hverken kan eller vil overvåge alle medarbejdere hele tiden. Man skal have tillid til, at de kan løse opgaven forsvarligt. Kim Knudsen, driftsdirektør i BMS

Susanne Linhart, som vejleder ATL’s medlemmer om arbejdsmiljø, siger, at der er nogle helt grundlæggende forhold, som skal være i orden, hvis man som virksomhed skal undgå at få en dom for brud på arbejdsmiljøloven.

- Det tekniske – altså materiellet – skal være i roden. Medarbejderne skal være instrueret i, hvordan de udfører arbejdet uden at komme til skade, og der skal være en plan for, hvordan virksomheden fører tilsyn med arbejdet, siger hun.

BMS underviser løbende sine 350 medarbejdere ved hjælp af internee-learnings kurser. Medarbejderne bliver ved fyraften eller om morgenen instrueret i det kommende arbejde, og der er en plan, som sikrer, at der regelmæssigt bliver ført tilsyn med, at medarbejderne overholder sikkerhedsreglerne.

- Vi hverken kan eller vil overvåge alle medarbejdere hele tiden. Man skal have tillid til, at de kan løse opgaven forsvarligt. Hvis de kommer ud for en situation, som er farlig, kan de altid ringe hjem på kontoret og få den nødvendige hjælp, siger Kim Knudsen fra BMS.

Læs også: Glade medarbejdere giver god bundlinje

Medarbejderne skal selv træffe beslutninger

Han frygter, at vi er på vej mod en situation, som man kender fra Storbritannien. I forbindelse med hver eneste opgave skal der laves en skriftlig instruktion, og der skal ofte være en supervisor tilstede, som fortæller kranføreren, hvad han skal gøre.

- Hvis vi går ned ad den vej, risikerer vi at få et samfund, hvor folk ikke tør tage en beslutning selv, siger Kim Knudsen.

Susanne Linhart håber, at Arbejdstilsynet i fremtiden vil tænke sig lidt mere om, inden de fører en sag hele vejen til retten.

- Vi ser af og til, at Arbejdstilsynet forsømmer at spørge ind til virksomhedernes instruktion og tilsyn. Hvis de havde gjort det, havde vi måske undgået denne sag, siger hun.

Anklagemyndigheden har valgt ikke at anke dommen.

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Lars William Wesch

Lars William Wesch

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4831
  • Mobil +45 4061 2007
  • E-mail lwh@di.dk

Relateret indhold