Midt i krisetid med handelsstridigheder og toldmure, viser en ny rapport fra EU-Kommissionen, at  virksomheder og forbrugere har kæmpe gavn af handlen på tværs af EU's grænser.

Getty Images
16.11.18 DIB Nyheder

EU’s 70 handelsaftaler skaber millioner af job

EU har 70 handelsaftaler i stand på verdensplan. De er med til at understøtte handel for svimlende 1.200 milliarder euro om året og skaber job til millioner af europæere. Men virksomhederne kunne udnytte handelsaftalerne endnu bedre, fastslår ny rapport.

Spansk olivenolie og vin har fået en mere markant plads på de canadiske køkkenborde efter at handelsaftalen mellem EU og Canada i oktober sidste år trådte i kraft. I alt er eksporten af de spanske delikatesser blevet øget med 18 procent i takt med at barriererne for handel med Canada er blevet ryddet af vejen.

Lidt længere mod nord har en polsk producent af surbær – der af nogle betragtes som verdens sundeste frugt – fået succes med at eksportere til Sydkorea, efter at landet har åbnet op for europæiske fødevareprodukter.

Polske surbær og spansk olivenolie er blot nogle af de mange eksempler på, at EU’s handelsaftaler sætter ekstra gang i virksomhedernes eksport og skaber job i EU, ifølge en ny rapport fra EU-kommissionen. I alt understøtter aftalerne handel for 1.200 milliarder euro og skaber 31 millioner job i EU, viser kommissionens beregninger. 

Ifølge underdirektør Peter Thagesen, Dansk Industri, er rapporten fra EU-kommissionen opløftede læsning i en tid, hvor der ellers tales mest om handelsstridigheder.

- Midt i en krisetid må vi ikke glemme, at det rent faktisk går frem med frihandlen på en lang række områder, siger han og tilføjer.

- EU’s handelsaftaler har en kæmpe betydning for de europæiske virksomheder. Aftalerne gør det lettere for virksomhederne at komme ind på nye markeder og øger konkurrencen både ude og hjemme til gavn for forbrugerne.

Læs også: 805.000 danske job afhænger nu af eksport

EU’s handelsaftaler har en kæmpe betydning for de europæiske virksomheder Peter Thagesen, Underdirektør

Potentiale for endnu mere eksport

Ifølge EU-kommissionens rapport er der på nuværende tidspunkt i alt 70 handelsaftaler på plads mellem EU og omverdenen.

EU’s eksport under handelsaftalerne steg i 2017 med 10 procent, hvor den generelle eksport ”blot” steg med 7,6 procent. Dykker man ned i samhandlen med enkeltlande, er det også tydeligt at se, at handelsaftaler er med til at fremme eksporten ud af EU betydeligt, viser rapporten. 

Virksomhederne bør imidlertid gøre endnu mere brug af fri handelsaftalerne, mener kommissionen. Rapporten beskriver, at der blandt andet er et uudnyttet potentiale for eksport af maskiner og transportmidler. Det kan skyldes, at eksportørerne fra EU ikke er bevidste om handelsaftalerne eller oplever bøvl og bureaukrati, når de forsøger at udnytte dem.

Ifølge underdirektør Peter Thagesen fra DI er det afgørende, at virksomhederne har adgang til information om de mange handelsmuligheder, der følger af de politiske aftaler.

- De politiske aftaler får først rigtig værdi, når de bliver ført ud i virkeligheden af virksomheder og forbrugere, siger han.

Peter Thagesen råder virksomhederne til at hente information om handelsaftalerne på kommissionens Market-Access Data Base, hvor der kan hentes specifik information om reglerne for eksport til lande uden for EU. Desuden står DI altid klar til at hjælpe.

Link til EU’s Market-Access Data Base.

Peter Thagesen

Peter Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold