Fra venstre: Flemming og Dorte Bruun, Torben Hviid Madsen, Tove Holmgaard og Ninna Hansen.

Foto: Niels Hougaard
23.11.18 DIB Nyheder

Forældre til virksomheder: Vær mere synlige for vores børn!

Mor og far har afgørende betydning for deres børns valg – om end de unge ikke altid hører lige godt efter.

Derfor er kommuner i Trekantsområdet gået sammen med en række lokale virksomheder om at styrke forældre og unges viden om karrieremuligheder og løn inden for erhvervsuddannelser.

DI Business var med, da virksomheder og forældre mødte hinanden i Grindsted. Her fortalte forældre, hvordan de oplever fordele og udfordringer forbundet med en erhvervsuddannelse.

Ninna Hansen

Uddannet fysioterapeut
Søn i 10. klasse

Det er spændende at høre, hvad mulighederne er som erhvervsuddannet og lærling i virksomhederne. Der er meget, som jeg ikke vidste i forvejen. Og jeg er helt enig i, at det er vigtigt at bygge broer mellem unge og de virksomheder, vi har i lokalområdet.

Jeg kan godt selv huske, at jeg var meget i tvivl. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle. Derfor er det vigtigt, at virksomheder kommer ud og gør sig synlige for unge.

Og det er godt at se, at virksomhederne er gode til at byde de unge velkomne i virksomheden. Der er jo en vildt god jobsikkerhed efter en erhvervs­uddannelse, og virksomhederne virker så glade for de unge.

Torben Hviid Madsen

Uddannet Maskintekniker
Datter i 10. klasse

Min datter er meget i tvivl om, hvad hun vil, men kigger mest i retning af gymnasiet. Det handler nok om, at det godt kan virke hardcore med en erhvervsuddannelse, hvor man følger ét bestemt spor. Og det bliver kun værre af, at politikerne signalerer, at man kun kan uddanne sig op ad. Der skal være mere fokus på at vise, at en erhvervsuddannelse ikke betyder ensretning.

Jeg synes godt, at virksomheder kan blive mere klare i mælet om karrieremulighederne hos dem. Vi har i dag hørt om, hvor mange veje man kan tage efter en erhvervsuddannelse. Det er ikke så ensrettet, men det skal de blive bedre til at kommunikere ud om. Og det er lidt for sent at gøre i 10. klasse.

Flemming og Dorte Bruun

Begge erhvervsuddannede
Datter i 10. klasse

Vores datter er meget usikker. Hun ved simpelthen ikke, hvad hun vil. Men det er jo et eldo­rado at tage en erhvervsuddannelse, har vi set i dag.

Det er rart, at virksomhederne fortæller, at der er plads til alle. Det skal de blive bedre til at kommunikere ud. Altså, at man ikke behøver 12-taller for at komme ind hos dem. Man skal bare have gåpåmod. Det er en rigtig god tilgang.

Det er bare lidt for sent, at virksomhederne er ude, for vores datter har næsten allerede besluttet sig for at tage gymnasiet eller en handelsuddannelse. Men der er jo masser af arbejde i det erhvervsuddannede. Vi ville ønske, at vores datter tog en erhvervsuddannelse.

Tove Holmgaard

Har taget en HHX-uddannelse
Datter i 10. klasse

Jeg ville gerne have, at min datter overvejede en erhvervsuddannelse. Der er jo nærmest uendelige arbejdsmuligheder. Men jeg vil ikke presse hende ud i et bestemt valg, selvom jeg nu ville foretrække den vej.

Virksomhederne burde lave flere tiltag som mødet i dag, og så burde der komme flere forældre, der kan lære af det her. Virksomhederne skal være synlige og vise, hvad man kan nå med en erhvervsuddannelse. Jeg har i hvert fald lært noget nyt i dag, som jeg vil fortælle min datter om.

Læs også: ”Jeg troede, en lærling var umuligt hos os”

Brug DI - mere om lærlinge

- Kontakt chefkonsulent Birgitte Winge, tlf. 3377 3893, biw@di.dk

- Send mail til eudd@di.dk

- Find de rette lærlinge til din branche her

- Find den første lærling eller elev her

- Læs mere om regler for lærlinge og elever samt praktikplads-AUB her

Rasmus Emil Gravesen
Skrevet af:

Rasmus Emil Gravesen

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold