25-årige Simone Holme blev godt modtaget, da hun som nyuddannet tog hul på jobbet hos it-virksomheden Visma Software.

Foto: Thomas Arnbo
03.12.18 DIB Nyheder

Hurtig gevinst: Tag godt imod de nyuddannede

Nyuddannede kan bidrage med energi, gejst og nye løsninger. Men ifølge en ny rundspørge har mange arbejdspladser fået sværere ved at finde tiden til at hjælpe de nyuddannede godt i gang.

Arbejdslivet begyndte for alvor for 25-årige Simone Holme, da hun i juli startede som Marketing Project Manager i it-virksomheden Visma. Kort tid forinden var hun blevet færdig som cand.it med speciale i Digital Design & Kommunikation.

– Det var lige på og hårdt. Jeg havde læst i rigtig mange år, men nu skulle jeg være fuldt og helt en del af en arbejdsplads. Det var noget af en omvæltning, siger Simone Holme.

Hun priser sig lykkelig for, at hun startede på en arbejdsplads, hvor der var tænkt grundigt over, hvordan man bedst tager imod nyuddannede medarbejdere.

– Jeg er blevet taget rigtig godt imod af mit team af nye kolleger fra første dag! siger Simone Holme.

Hun fremhæver, at Visma, der i Danmark har 750 medarbejdere og på verdensplan 8.000 medarbejdere, blandt andet har et onboarding forløb, hvor nye ansatte kommer rundt og møder alle afdelinger. 

Se også: Video: Unge aktive i debatter om fremtiden for danske virksomheder

Vi er de unges største fans. De udfordrer det eksisterende og bidrager med nye innovative løsninger. Direktør i Visma Software SMB, Mads Rebsdorf

Desuden har Simone ugentlige 1:1-møder med sin chef, hvor opgaver og nye projekter bliver vendt og afstemt. Og så har der på det rent sociale plan været masser af aktiviteter, som har fået Simone Holme til at føle sig godt tilpas hos Visma.

– Jeg føler mig på ingen måde overset, hverken fagligt eller socialt, siger hun.

Læs også: ”Jeg troede, en lærling var umuligt hos os”

En god investering i nyuddannede

Direktør i Visma Software SMB, Mads Rebsdorf, fortæller, at der selvfølgelig er omkostninger ved modtagelsen af de nye medarbejdere, men at det til fulde kommer hjem igen.

– Det handler om at få de nyuddannede godt i gang. Vi tror på, at det betaler sig at investere tid og penge i den enkelte, så de selv har magten over deres arbejdsliv, siger Mads Rebsdorf og tilføjer:

– Visma er en kompleks organisation. Du bliver nødt til at få et grundigt indblik i organisationen og processerne, for at få succes i din stilling.

Læs også: Forældre til virksomheder: Vær mere synlige for vores børn!

Virksomheder savner tid

At dømme ud fra en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Dansk Industri (DI) er det imidlertid langt fra alle virksomheder, der har den ønskede tid til at tage godt imod de nyuddannede.

I undersøgelsen svarer 47 procent af de adspurgte med nyuddannede kolleger, at der er mindre tid end for tre år siden til at hjælpe de nyuddannede godt i gang med arbejdet. Blot 3 procent siger, at der er mere tid. Svarene falder samtidig med, at 33 procent siger, at der i dag er brug for mere tid til at hjælpe de nyuddannede i gang med arbejdet end for tre år siden.

Ifølge DI’s chef for forskning og videregående uddannelser Mette Fjord Sørensen er det imidlertid vigtigt, at virksomhederne gør sig umage for at finde tiden til at hjælpe de nyuddannede godt i gang.

– Det handler om tålmodighed og forventningsafstemning. De nyuddannede skal nogle gange have nogle flere ord på opgaven og kunne forholde sig til den større kontekst og de processer, der er, siger hun og tilføjer:

– Og så handler det om at give konstruktiv feedback, så den nyuddannede ved, om de har ramt skiven, eller hvad de eventuelt skal forbedre.

Læs også: Ros til udspil: Endelig skal erhvervsskoler være sexede

Nyuddannede er et frisk pust

Med til historien hører, at de nyuddannede har masser af bidrage med, lyder det fra både virksomheder, eksperter og deres kolleger.

I DI’s meningsmåling svarer 75 procent af de adspurgte, at deres nyuddannede kolleger er et ”frisk pust”, der bidrager positivt til stemningen og løsningen af opgaver. Dertil kommer, at de nyuddannede vurderes at være særligt stærke, når det kommer til arbejdsglæde og digitale kompetencer.

Ifølge adm. direktør Mads Rebsdorf fra Visma er der også en helt særlig værdi ved at have nyuddannede på arbejdspladsen.

– Vi er de unges største fans. De udfordrer det eksisterende og bidrager med nye innovative løsninger, siger Mads Rebsdorf og tilføjer:

– Jeg oplever de unge som meget arbejdsomme og nysgerrige. Og så har det, for os, absolut ingen betydning, om de er på Facebook flere gange om dagen.

Gode råd

Gode råd om nyuddannede: 

Tag godt imod: sørg for at arbejdsplads, it og password er på plads. 

Skab overblik: en oversigt over arbejdsopgaverne kan være en stor hjælp. 

Forventninsafstem: Hjælp med at vurdere, hvor meget tid en opgave skal tage, hvor den er forankret, og hvordan kommunikationen i virksomheden er. 

Kilde: Fra studie til arbejdsliv af Line Palle Andersen og Helle Bach Riis. Udgivet af Frydenlund. 

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold