Intelligente skraldespande vil give mindre møg med affaldet
Skraldespande i bornholmsk sommerhusområde kan ende med at gavne bundlinjen for danske virksomheder med uregelmæssig affaldsafhentning. Det skyldes ny teknologi fra Telia.
Store skraldevogne skal sjældnere møde en tom skraldespand på deres ruter.
Det er målet for telegiganten Telia i samarbejde med Waste Control, der leverer affaldssensorer til renovationsbranchen. Planen er at sætte sendere på skraldespande, der giver besked om, hvornår de skal tømmes og på den led undgå unødvendige kørsler til halvfyldte skraldespande.
- Vi ved fra vores samarbejdspartner Waste Control, at 45 procent af skraldespandene i Danmark makismalt er halvt fulde, når de tømmes. Det giver mange unødvendigt kørte kilometer og et større logistisk spil, der skal gå op. Med en sender på skraldespanden vil renovationsbranchen kunne skræddersy deres ruter efter behov, siger Thomas Kjærsgaard, erhvervskundedirektør i Telia.
Løsningen sigter mod at gøre affaldsafhentning billigere og mindske de kørte kilometer – både for borgere og erhvervslivet. Telias rolle er at styre et mobilnetværk, der kan sende data over hele Danmark ved meget lav strømbrug, så senderne kan holde helt op til 26 år inden de skal udskiftes.
Projektet er for nyligt gået i luften i et sommerhusområde på Bornholm, hvor senderne dagligt opdaterer det lokale renovationsselskab.
Læs også: Hele verden er bagud på ny teknologi
Der er 6,5 millioner skraldespande i Danmark, der tømmes 350 millioner gange om året. Det giver derfor god mening at se på, hvordan vi kan effektivisere det. Thomas Kjærsgaard, erhvervskundedirektør, Telia
Giver mening for dele af erhvervslivet
Telias teknologi sigter mod at gøre affaldsafhentning bedre og mere effektiv i områder med uregelmæssigt afhentning af affald - som eksempelvis sommerhusområder. Men det kan også gøre gavn i erhvervslivet.
Hos renovationsvirksomheden Marius Pedersen virker de intelligente skraldespande fornuftig for nogle erhvervskunder.
- Intelligente skraldespande er ikke en ’one size fits all’-løsning. Jeg tror ikke, at det vil fungere hos kunder, der skal have afhentet affald ofte, for der har vi allerede effektive ruter med færrest mulig kørte kilometer og dermed mindst mulig CO2 udledning. Men det kan være gavnligt for nogle af vores kunder. Det kan være en god løsning for dem, som har en uregelmæssig afhentningsfrekvens, siger Christian Ørum, adm. direktør i Marius Pedersen.
Løsningen vil ifølge Christian Ørum give mening for eksempelvis kunder som campingpladsejere eller isbutikker, der har en sæsonbetinget affaldsafhentning, der samtidig ikke udelukker, at der skal afhentes affald uden for sæson. Derfor er det værd at kigge videre på.
Og for renovationsbranchen er der også muligheder at hente, påpeger Christian Ørum.
- Sensorerne kan give os brugbare data, som vi kan anvende i vores rådgivning og dialog med kunder, siger han.
Læs også: Dansk plastindustri forbløffer kenyanske chefer
Langtidsholdbar teknologi
Det nye i teknologien bag netværket er, at det er blevet landsdækkende og opererer på en måde, så batteritiden for sensorerne forøges. Og det er oplagt at starte med affaldsafhentning for det nye netværk.
- Der er 6,5 millioner skraldespande i Danmark, der tømmes 350 millioner gange om året. Det giver derfor god mening at se på, hvordan vi kan effektivisere det, som vil have en positiv indflydelse på miljøet og gøre det nemmere for virksomheder at få hentet skrald på de rigtige tidspunkter, siger Thomas Kjærsgaard.
Telias netværk rullede ud i maj, og televirksomheden ser frem til partnerskaber, hvor netværket kan gavne en række brancher ud over renovation – såsom vindmølle- og transportbranchen.
Fakta
68 skraldespande i det bornholmske sommerhusområde Dueodde er med sensorer i lågene forbundet til Telias netværk. De giver signaler om, hvornår de skal tømmes.
I teorien bør en sender på en skraldespand kunne holde i op mod 26 år på grund af lav batteritid. Det er længere end en skraldespands levetid.
Telias mobilnetværk, der hedder Narrowband IoT-netværk, gik i luften i maj 2018. Det er det første landsdækkende af slagsen i Danmark.
Netværket er målrettet udstyr, der sender små mængder data og samtidig har store krav til dækning og batteritid. Udover renovationsbranchen kan netværket bruges inden for landbrug, smart måling, kommunal infrastruktur og sikkerhed.