”Jeg troede, en lærling var umuligt hos os”
Titech Electric i Odense har med Anders Johansen fået sin første lærling. Adm. direktør Ulrik Juul lod sig ikke nøje med et nej til at blive godkendt som praktiksted.
De troede egentlig ikke, det var muligt. Men 1. september 2018 skete det alligevel:
Eltavleproducenten Titech Electric A/S fik sin første lærling. Han hedder Anders Johansen, er 27 år gammel og er i lære som elektriker.
– Jeg troede, en lærling var umuligt hos os. Som eltavleproducent troede jeg, vi var alt for smalle til at have en læreplads, siger adm. direktør Ulrik Juul.
Læs også: Her er hver fjerde ansatte en lærling
Skuemesteren læste bekendtgørelsen
Det Faglige Udvalg for Elektrikeruddannelsen (EVU) sagde da også først nej til Titech Electrics ønske om at blive godkendt som praktiksted.
Men Titech Electric har en medarbejder, der er censor ved svendeprøverne for faglærte elektrikere – en såkaldt skuemester – blandt sine 100 folk. Han læste bekendtgørelsen, finkæmmede kriterierne og vendte tilbage til den adm. direktør.
– Vi lever op til kriterierne, sagde han til mig. EVU kom ud igen. Skuemesteren argumenterede for, at vi lever op til kompendiet – at lærlingen også kan komme på kontoret og lære noget der – og så blev vi godkendt til en hel elevplads, fortæller Ulrik Juul.
Han er stadig overrasket. Glædelig overrasket – men stadig overrasket.
Læs også: Debat: Lærlinge – også for vores egen skyld
Aldrig stået på en stige
– Jeg er glad, selvfølgelig. Men hvis vi tog en elektrikerlærling i samtlige fire år, uddannelsen varer, ville han eller hun blive udlært uden nogensinde at have stået på en stige eller trukket et kabel.
Nu tør vi ikke sige ja til en ordre, før vi har elektrikere nok. Det hjælper lærlinge til med. Ulrik Juul, adm. direktør, Titech Electric A/S
Derfor har Ulrik Juul besluttet, at selvom om Titech Electric er godkendt til fuld tid, tager virksomheden ”kun” en lærling i halvandet år.
– Jeg vil ikke være med til, at vi uddanner en dårlig elektriker. Vores aftale med Anders er, at han skal ud og finde et andet praktiksted også. Og det er han helt med på, siger Ulrik Juul.
Læs også: Forældre til virksomheder: Vær mere synlige for vores børn!
Arbejdskraft og lønpres
Når eltavleproducenten i Odense overhovedet begyndte at interessere sig for at have lærlinge, skyldes det ikke udsigten til at få smæk af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB-ordningen).
Ej heller opsangen fra arbejdsmarkedets parter efter de seneste trepartsforhandlinger.
Virksomheden havde nok lyttet til udmeldingerne og besluttet sig for ”at kigge lidt dybere i koppen”, som den adm. direktør siger. Men hensynet til at kunne skaffe de nødvendige medarbejdere vejede tungest.
– Arbejdsløsheden blandt elektrikere er nu så lav, at den reelt er ikke-eksisterende. Før i tiden tog vi bare ordrer ind og fandt så elektrikerne. Nu tør vi ikke sige ja til en ordre, før vi har elektrikere nok. Det hjælper lærlinge med til, siger han.
Og det stopper ikke med Anders Johansen.
Ulrik Juul skønner, at Titech Electric godt kan have tre til fire elektriker-lærlinge i Odense, to til tre i afdelingen i Herning. Og dertil måske også et par automatiktekniker-lærlinge.
– Vi har allerede oplevet lønpres fra medarbejderne. Det er ”fair”, men det skader vores konkurrenceevne i forhold til konkurrenterne i udlandet, og så må vi jo gøre noget for at hjælpe os selv, siger han.
Læs også: DEBAT: Lærlinge er en gave for vores virksomhed
Medarbejderne er med
Eltavleproducenten har opslag på hjemmesiden praktikpladsen.dk – og her bliver den adm. direktør lidt træt.
For hovedparten af de lærlingeansøgninger, der allerede er landet på hans bord, kommer fra alt andet end Fyn. Og gået på klingen, vil ansøgerne ikke flytte fra for eksempel Vestjylland eller København til Odense.
– Det er åbenbart lidt som de ledige – de skal søge i forbindelse med at være i skolepraktik. Men de vil egentlig ikke have pladsen. Jeg kan godt føle, det spilder vores tid lidt, siger han.
Til gengæld glæder Ulrik Juul sig max over, hvor godt hans medarbejder har taget imod, at Titech Electric skal være praktiksted nu – og fremover.
– Vi var aldrig blevet godkendt uden skuemesteren. Og det er en fornøjelse at se, hvor involverede medarbejderne er. Teamlederen var med til første omgang samtaler, og alle virker glade for, at vi nu er med til uddanne de unge, siger Titech Electrics adm. direktør.
Læs også: Fra skoletræt teenager til betroet industritekniker
Fakta om Titech Electric A/S
- Producerer eltavler i Odense og Herning
- 100 medarbejdere, primært faglærte elektrikere
- 1 lærling pr. 1. september 2018
- Planlægger at ansætte yderligere 4 elektriker- og 2 automatiktekniker-lærlinge