08.11.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Lavere tempo i Europas opsving

I de kommende år vil der være fremgang for den europæiske økonomi. Men tempoet vil blive lidt lavere end i de foregående år, forudser chefanalytiker i DI, Allan Sørensen efter ny prognose fra EU-Kommissionen.

 

EU-Kommissionen har i dag præsenteret en prognose for væksten i Danmark og resten af EU. Ifølge prognosen vil der være fremgang i hele EU i både 2018, 2019 og 2020. Væksten i EU27 er dog aftagende fra 2,2 pct. i 2018, til 2,0 pct. i 2019 og 1,9 pct. i 2020.

Tilliden til økonomien har været aftagende siden årsskiftet, og der har været stor nervøsitet på aktiemarkederne i den seneste tid Allan Sørensen, Cheføkonom

- Det europæiske opsving fortsætter, men tempoet går ned. Det europæiske opsving har allerede varet i 5½ år, og hele EU oplever fremgang. Opsvinget vil fortsætte i de kommende år, men væksten har toppet, siger chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri.

- Ledigheden i EU vil falde yderligere i de kommende år, og øget mangel på medarbejdere bliver en stor udfordring for at holde opsvinget kørende. Det er ikke kun et dansk problem. Tyskland og store dele af Østeuropa oplever også stigende udfordringer med mangel på arbejdskraft, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

EU-Kommissionen har nedjusteret forventningerne til væksten i 2018 fra 2,6 pct. til 2,2 pct., og i 2019 fra 2,3 pct. til 2,0 pct.

- Vækstudsigterne for EU er desværre nedjusteret. Væksten i EU har toppet, og der hænger et par meget mørke skyer hen over europæisk økonomi. De uløste brexit-forhandlinger og Europa-Kommissionens afvisning af Italiens budget for næste år skaber usikkerhed og tvivl om opsvingets styrke. Tilliden til økonomien har været aftagende siden årsskiftet, og der har været stor nervøsitet på aktiemarkederne i den seneste tid, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Prognosen fra EU-Kommissionen viser, at væksten er højest i Østeuropa, mens væksten bliver lavest i Italien og Storbritannien. EU-Kommissionen forventer en vækst i dansk økonomi på 1,2 pct. i 2018, 1,8 pct. i 2019 og 1,6 pct. i 2020.

- Dansk økonomi har oplevet ganske pæn vækst i de seneste år, og beskæftigelsen er blevet løftet til nye højder. De økonomiske nøgletal har desværre været lidt vigende i 2018, og væksten ser ud til at have toppet i denne omgang. Der er stadig fremgang i Europa og resten af verden, og det kan vi forhåbentligt udnytte til at sikre ny fremgang i eksporten. Det er især mangel på arbejdskraft, der er en udfordring for at holde det danske opsving kørende, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

I 2017 eksporterede danske virksomheder varer og tjenester for 640 mia. kr. til markederne i EU.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold