01.11.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Flere virksomheder skal eksportere

Få store virksomheder står for hovedparten af vareeksporten. Chefanalytiker i DI Allan Sørensen opfordrer virksomhederne til at komme i gang med at eksportere. De kan med fordel starte på nærmarkederne, siger han.

De store virksomheder står for halvdelen af eksporten. Virksomheder med mere end 250 ansatte står for omkring halvdelen af eksporten, men de udgør blot 1,5 pct. af virksomhederne med vareeksport. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Eksporten domineres af nogle store eksportlokomotiver. Der er mange små og mellemstore virksomheder der også eksporterer men som desværre ikke får solgt så meget til udlandet. Hertil kommer, at der er rigtig mange virksomheder, der slet ikke eksporterer, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Flere virksomheder skal i gang med at eksportere, og de kan med fordel starte på nærmarkederne, hvor der typisk er færrest udfordringer. E-handel kan også være en hurtig genvej til at nå ud på flere markeder, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Verden rummer enorme muligheder med et marked, hvor der er 7½ milliard potentielle kunder. Allan Sørensen, Cheføkonom

- Har man allerede eksport til det svenske og tyske marked, bør man overveje at udvide med flere nye markeder. Virksomhederne skal tænke mere globalt. Verden rummer enorme muligheder med et marked, hvor der er 7½ milliard potentielle kunder. Til sammenligning er der blot små seks millioner mulige kunder på hjemmemarkedet., siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Antallet af virksomheder med eksport undervurderer eksportens betydning for dansk erhvervsliv. Mange virksomheder er underleverandører til eksportvirksomhederne, så indirekte er de også med til at eksportere. Samlet set skaber eksporten 805.000 arbejdspladser i Danmark. Gode rammevilkår og en stærk konkurrenceevne har dermed betydning for flere end blot nogle få store eksportvirksomheder, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Ifølge Danmarks Statistik står de udenlandsk ejede virksomheder for 30 pct. af dansk vareeksport.

- Udenlandske virksomheder spiller en vigtig rolle for dansk eksport. De har et mere globalt tankesæt og ser typisk hele verden som deres markedsplads. Det er noget, vi kan lære af, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

 

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold