14.11.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Væksten i Europa er aftagende

Det europæiske opsving ser ud til at have toppet, vurderer chefanalytiker i DI Allan Sørensen. EU-landenes samlede økonomi voksede kun med 0,3 procent i 3. kvartal.

Europæisk økonomi skyder ikke samme tempo som sidste år. EU-landenes samlede økonomi voksede med 0,3 procent i tredje kvartal. Væksten var lidt lavere i eurolandene, hvor økonomien kun voksede med 0,2 procent i tredje kvartal, viser tal fra Eurostat.

- Det europæiske opsving har desværre toppet i denne omgang. Opsvinget ser ud til at fortsætte, men tempoet bliver lidt lavere i de kommende år, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Over halvdelen af dansk eksport bliver afsat på EU’s indre marked. Allan Sørensen, Cheføkonom

EU-Kommissionen venter fremgang i hele EU i både 2018, 2019 og 2020. Væksten i EU vil dog være aftagende fra 2,2 pct. i 2018, til 2,0 pct. i 2019 og 1,9 pct. i 2020. Det fremgår af en prognose, som Kommissionen præsenterede i sidste uge.

- EU’s største økonomi, Tyskland, går tilbage i øjeblikket. Det er særligt eksporten, der er ramt. Tyskland er den store motor i europæisk økonomi, og derfor er det afgørende for væksten i hele Europa, at den aktuelle tilbagegang blot er en enlig svale, siger Allan Sørensen.

Beskæftigelsen i EU steg med 0,2 procent i tredje kvartal.

- Femten millioner europæere er kommet i arbejde som følge af 5½ års opsving i europæisk økonomi. I store dele af Europa har virksomhederne svært ved at ansætte de medarbejdere, de har brug for, og det kan være med til at dæmpe væksten i de kommende år, siger chefanalytikeren.

- Tilliden til økonomien har været aftagende siden årsskiftet, og der har været stor nervøsitet på aktiemarkederne. Den svækkede tillid skyldes usikkerhed om opsvingets styrke, handelskrigen mellem USA og Kina, de langstrakte brexit-forhandlinger og EU-Kommissionens afvisning af Italiens budget, siger Allan Sørensen.

- Over halvdelen af dansk eksport bliver afsat på EU’s indre marked. Vi glæder vi os over, at der stadig er udsigt til fremgang i Europa, men vi må indstille os på, at det ikke går lige så hurtigt som tidligere i opsvinget, siger Allan Sørensen.

Danske virksomheder eksporterer for næsten 650 mia. kr. om året til EU-landene.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold