CERNS teknologiske anlæg  kan være en kilde til ordrer for en lang række danske virksomheder, som har mod på big science-markedet.

Foto. CERN
08.11.18 DIB Nyheder

Plastvirksomhed fandt en smutvej til big science-markedet

Milliarder af kroner venter på de virksomheder, som bliver leverandører til big science-organisationer som CERN. Plastvirksomheden Vink Plast har allerede halet de første ordre hjem.

Ind imellem gælder det bare om at stikke snuden frem.

Det er erfaringen hos netværket BigScience.dk, som siden 2010 har arbejdet for at hjælpe danske virksomheder ind på det store marked inden for big science.

Udtrykket Big Science dækker over en række store, internationale forskningsorganisationer som eksempelvis CERN, ESS og EOS, som opbygger og driver store, højteknologiske anlæg som f.eks. partikelacceleratorer og teleskoper. Til arbejdet med anlæggene har forskningsorganisationerne løbende brug for underleverandører af næsten enhver tænkelig art.

En af dem er plastvirksomheden Vink Plast, som i 2017 meldte sig ind i Big Science-netværket for at komme ind på markedet. Allerede i år har virksomheden leveret de første specialiserede plastdele til forskningsorganisationen CERN.

- Mange forventer måske, at indtrængningstiden er længere, end den egentlig er hos big science-organisationer. Uden BigScience.dk ville det også have taget os lang tid at komme ind på markedet, men nu er vi allerede i fuld gang, siger Jan Busk, som er chef for Business Development i Vink Plast, som kun har fået skærpet sin interesse for big science-markedet.

Læs også: Bliv underleverandør til et rumteleskop

Der er uden tvivl plads til mange flere danske virksomheder – og virksomheder af meget forskellige art, for big science-organisationerne efterspørger en bred vifte af produkter og ydelser. Juliette Forneris, netværksleder for Big Science.dk

Flere og flere danske leverandører

Netværket BigScience.dk hjælper medlemsvirksomhederne med både information om forretningsmulighederne, kompetenceudvikling, promovering og matchmaking. Det har medvirket til at flere danske virksomheder i de seneste år har fået hul igennem til markedet.

- Vi vurderer, at der i 2010 var ca. 12-15 danske leverandører til big science-markedet, men det antal er steget til 40-45 virksomheder her i 2018, fortæller Juliette Forneris, som er netværksleder for Big Science.dk, der i dag har 275 medlemmer.

De danske leverandører eksporterer tilsammen for ca. 300 mio. kr. om året, men potentialet er langt højere, mener Juliette Forneris.

- Vi vurderer den globale markedsstørrelse for big science til ca. 270 mia. kr. om året. Så hvis danske virksomheder klarede sig lige så godt her, som på andre eksportområder, burde potentialet være på mindst 1 mia. kr. om året, siger netværkslederen.

Vink Plast deler ud af erfaringerne

Derfor opfordrer Juliette Forneris mange flere virksomheder til at overveje, om big science-markedet kunne være værd at satse på for dem.

- Der er uden tvivl plads til mange flere danske virksomheder – og virksomheder af meget forskellige art, for big science-organisationerne efterspørger en bred vifte af produkter og ydelser. Nogle af produkterne er naturligvis meget specialiserede, men der er også efterspørgsel efter både eksisterende og tilpassede produkter, som virksomhederne måske allerede producerer, påpeger hun.

Vink Plast har allerede fået både nye, konkrete ordrer og forespørgsler og er i fuld gang med at opbygge et nært samarbejde med CERN. Men virksomheden ser også muligheder hos andre big science-organisationer – bl.a. ESS, som er i færd med at opføre et helt nyt anlæg. Og som en del af samarbejdet med BigScience-netværket deler virksomheden ud af sine erfaringer til andre interesserede virksomheder.

Det sker ved et åbent Big Science-netværksmøde torsdag den 6. december i Randers .

Fakta

Big Science-organisationerne efterspørger

Civil Engineering & building
Coating, joining & casting
Cranes & trucks
Electronics, RF- & microwave technologies
Magnets
Materials processing
Mechanical Engineering
Optics, sensors & diagnostics
Power Supply
Remote Handling
Software & control systems
Support services
Utilities & installations
Vacuum and low temperature technologies

Læs mere på www.bigscience.dk 

Lotte Malene Ruby
Skrevet af:

Lotte Malene Ruby

Richard B. Larsen

Richard B. Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3324
  • Mobil +45 4064 8929
  • E-mail rbl@di.dk

Relateret indhold