Techtopia nr. 78 handler om artificial intelligence (AI) - og etik

12.11.18 DIB Nyheder

Podcast: Bliver vi slået ihjel af kunstig intelligens?

Kan vi skabe etisk kunstig intelligens? Kommer kunstig intelligens til at slå os ihjel - eller er det bare en skør Hollywood fantasi? I denne og næste udgave af Techtopia stiller vi skarpt på, hvad og hvordan vi kommer i gang med en diskussion om AI, og hvad vi kan gøre, når vi inviterer en kraftfuld - måske intelligent - teknologi ind i vores hverdag.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) udtalte fornyligt, at det er vigtigt at præge udviklingen af kunstig intelligens, så den er i overensstemmelse med danske værdier. Hvad det betyder, og hvordan man fører det ud i livet er et mere åbent spørgsmål.

Hvilke moralsæt skal vi bruge til at træne kunstig intelligens med, hvis det skal fungere globalt? Hvordan kombinerer vi højskoledanmark, Saudiarabien, Kina og Trumps USA?  Kan man skabe en global etik for kunstig intelligens?

Den irske forsker i kunstig intelligens Nell Watson ønsker at  introducere den kunstige intelligens til nogle grundprincipper i form af basale høflige omgangsformer, ligesom vi opdrager børn til ikke at pille næse ved middagsbordet. Hun vil bruge maskinlæring, så AI af sig selv lære at begå sig i overensstemmelse med menneskelig moral.

Den canadiske teknologikritiker Nikola Danaylov er med sin teori om AI-isme væsentlig mere dyster. Han mener nemlig, at hvis kunstig intelligens efterligner menneskeracens behandling af laverestående væsener, så er vi på dybt vand. Vi vil simpelthen blive slået ihjel. 

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3349
  • Mobil +45 2064 4872
  • E-mail chhn@di.dk

Relateret