Lockheed Martin i Texas, USA, bygger jagerfly på stribe, det bliver praktikpladsen for tre danske lærlinge i 2019.

Fotograf: Angelynn Delcueto
22.11.18 DIB Nyheder

Tre unge industriteknikere skal bygge jagerfly i Texas

DI og Dansk Metal er klar med tre lærlinge, der i 2019 får mulighed for praktik hos flyproducenten Lockheed Martin i Texas

For andet år i træk får tre industriteknikerlærlinge nu mulighed for at tilbringe to måneder i praktik på Lockheed Martins fabrik i Fort Worth i Texas.

I år er det Annelie Helén Elisabeth Mannerfelt Hersley - ansat hos DSB Vedligehold, Rasmus Frøland ansat fra Thoka Finmekanik og Emil Jung Johansen, der er ansat hos Grundfos A/S, der er udvalgt af dommerpanelet til opholdet hos flyproducenten.

- Det er vigtigt for os at vise, at en erhvervsuddannelse i industrien også giver muligheder for en international karriere. Vores virksomheder har brug for, at flere dygtige unge har lyst til en af de mange spændende uddannelser inden for industrien. Derfor giver vi med initiativet her tre dygtige unge mulighed for et studieophold i udlandet som led i deres uddannelse som faglært, siger viceadm. direktør Kim Graugaard, DI.

Også tidligere i år var tre danske industriteknikerlærlinge i praktik på virksomheden. Projektet er et samarbejde mellem DI, Dansk Metal, virksomheden Multicut A/S og Lockheed Martin.

Læs også: Next stop - Lockheed Martin, Texas

Vores virksomheder har brug for, at flere dygtige unge har lyst til en af de mange spændende uddannelser inden for industrien. Kim Graugaard, Arbejdsmarked & Personalejura, viceadm. direktør

Lærlinge til udlandet vigtigt

- Hovedtanken bag projektet er, at det ikke kun skal være forbeholdt akademikere og ingeniører at tage en del af deres uddannelse i udlandet. Danske faglærte har en masse at byde på ude i verden. Så ud over at de unge får en spændende og uvurderlig erfaring i rygsækken, så er de også med til at sætte Danmark på verdenskortet som et land med nogle af de dygtigste faglærte, siger forbundsformand i Dansk Metal Claus Jensen.

De tre er udvalgt ud af 20 indstillede kandidater. Det er et uvildigt dommerpanel bestående af undervisere fra tre erhvervsskoler, der har valgt de tre på baggrund af konkrete produkter og motiverede ansøgninger.

Faglige niveau imponerer

- Vi ved fra sidste gang, vi havde lærlinge på fabrikken, at virksomheden er imponeret over det faglige niveau hos de unge danskere. De er meget bredere skolet end amerikanske industriteknikere, og det betyder, at danske industriteknikere på mange måder er på niveau med de amerikanske ingeniører, siger Claus Jensen.

Kim Graugaard supplerer:

- Det er ikke kun på akademisk niveau, verden er blevet mindre. Overalt i verden arbejder faglærte fra danske industrivirksomheder med opsætning og vedligeholdelse af alt fra vindmøller, mejeriudstyr, vand- og varmepumper og mange andre produktionsmaskiner, hvor danske faglærte har den højeste ekspertise. De er simpelthen verdensklasse.

De tre udvalgte industriteknikerlærlinge skal afsted til Texas i maj og juni næste år. Lockheed Martin producerer kampflyet Joint Strike Fighter F35, som Danmark har bestilt 27 af. På flyvirksomheden får de unge danskere mulighed for at få et unikt indblik i flere forskellige led af produktionen af F35.

Læs også: Fra skoletræt teenager til betroet industritekniker

Relateret indhold