Danmark er som det eneste land blevet inviteret som partner på Smart Country Convention 2018 i Berlin.

Video: Ida Lærke Bechtle
20.11.18 DIB Nyheder

Video: Løkke fra Tyskland: Danmark kan levere tysk digitalisering

Dansk eksport af digitale teknologier står foran et guldkammer mod syd. Tyskland halter nemlig bagud på offentlig digitalisering, men landet vil med en ambitiøs strategi ændre det. Softwarevirksomheden cBrain har netop vundet sin femte og største ordre.

”Danmark er den perfekte partner.”

Sådan blev Tysklands nye digitaliseringsmesse Smart Country Convention i Berlin indledt. Ordene kom fra Achim Berg, formand for Bitkom, som repræsenterer over 2,500 IT-virksomheder i Tyskland. For Berg er partnerskaber en hjørnesten for at kunne levere på den digitaliseringsdagsorden, som den tyske koalitionsregering sigter mod. Og de partnerskaber ser Achim Berg gerne indgået med Danmark.

Det er langt fra tilfældigt, at Tyskland kigger til Danmark, når digitalisering er på dagsordenen. Danmark er nemlig både det mest digitaliserede land i EU og det bedste E-government land i verden.

- Tyskland fejrer åbningen af en borgerportal, som svarer til den som vi åbnede i 2005. Så Danmark er langt foran på digitalisering. Det, vi har opnået, har vi nået i samspil med danske virksomheder, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Og det danske forspring kan gavne virksomhedernes bundlinje.

- Hvis danske virksomheder kender deres besøgstid, så er der et kæmpe eksportpotentiale for dem, siger statsministeren.

Læs også: DI: Stort potentiale i blockchain

Vi har masser af danske virksomheder, som igennem mange år har leveret til den offentlige sektor. De løsninger kan overføres til den tyske forvaltning Lars Frelle-Petersen, Medlemsdirektør

Nyt dansk eksporteventyr

29 danske virksomheder er i Tyskland i denne uge sammen med Dansk Industri (DI) for at fremvise deres digitale løsninger.

Blandt dem er cBrain, som leverer sagsbehandlingssoftware blandt andet til 12 ud af 20 danske ministerier. Virksomheden har også lige vundet sin femte og hidtil største ordre i Tyskland. cBrain mærker derfor i høj grad den stigende efterspørgsel på digitalisering.

- Der er ingen tvivl om, at interessen for offentlig digitalisering stiger. Det gør den i øvrigt over hele verden. Ligesom alle andre brancher vil den offentlige sektor digitalisere, siger Per Tejs Knudsen, adm. direktør i cBrain.

Per Tejs Knudsen fortæller yderligere, at Danmarks førerposition i offentlig digitalisering hjælper også cBrains modtagelse i Tyskland.

- Der er ingen tvivl om, at Tyskland har det godt med at se til Danmark, så hvis man er førende i verden og kommer med solid dansk hjemmeposition, så bliver man vel modtaget, siger han.

Læs også: Østjysk it-komet digitaliserer Danmark

En guldgruppe mod syd

Danske virksomheder som cBrain har tjent godt på en udvikling i Tyskland, som i høj grad skyldes, at den tyske regering har opprioriteret digitalisering. Konkret vil de oprette over 500 digitale offentlige tjenester, lave en e-government-styrelse og lave en digital sundhedsplatform.

Her er et stort eksportpotentiale for danske virksomheder.

- Vi har masser af danske virksomheder, som gennem mange år har leveret til den offentlige sektor. De løsninger kan overføres til den tyske forvaltning, siger Lars Frelle-Petersen, digital direktør i Dansk Industri (DI).

Han mener, at offentlig digitalisering bestemt kan blive Danmarks nye eksporteventyr.

Læs også: Fuld valuta på digital inspirationstur

Tyskland satser stort på digitalisering

Tysklands ambitiøse digitaliseringsplaner kommer ikke blot som et politisk spil for galleriet. Det er et stort behov for en øget digitalisering. Ifølge EU’s Digital Economy and Society Index 2018 rangerer Tyskland som nummer 14 ud af EU’s 28 medlemsstater inden for digitalisering. Denne rangering er baseret på fem kriterier, hvor det står mest grelt til for brugen af digitale offentlige tjenester – her rangerer Tyskland som nummer 21 i EU.

- Tyskland har brug for at komme ud af starthullerne. De har brug for infrastruktur, adgang til data og digital signatur, så borgerne kan identificere sig selv. De er vant til at udveksle ting på papir, siger Lars Frelle-Petersen og fortsætter

- En folkeskolelærer i Tyskland skal eksempelvis have en privat ansat skatterådgiver til at hjælpe sig med at få udfyldt sine skattepapirer hvert år. Det viser, hvor langt Tyskland er fra Danmark i offentlig digitalisering, påpeger DI’s digitale direktør.

Læs den tyske koalitionsregerings digitale målsætninger (tysk).

Rasmus Emil Gravesen
Skrevet af:

Rasmus Emil Gravesen

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold