Foto: Ida Wang
17.12.18 DIB Nyheder

Debat: Tre råd til dig der vil fremme kvinder i ledelse

Kommunikationsrådgiver Vibeke Hartkorn har tre konkrete bud på, hvordan virksomhederne får flere kvinder i ledelsen.

Kvinder skal bydes op til dans. Mænd er bedre til at banke på din dør, og sige ”nu er det min tur”. Mænd er opdraget til at være den, der byder op til dans. Kvinder er opdraget til at vente på at blive spurgt.

Et kvindeligt talent skal opmuntres og bekræftes i, at I som virksomhed tror på, at hun kan tage vejen frem mod topledelsen. Her er tre dansetrin:

1. Lad kvinder få opgaven

Meget enkelt: led efter kvinder og ansæt dem. Den gamle sang om at de ikke findes eller ikke vil, er noget sludder. Vores arbejdspladskultur er stadig præget af og fremmer traditionelle maskuline kvaliteter, derfor kan det være svært at opdage et kvindeligt talent med mere feminine værdier. Spørg dig selv, om I får taget fat i alt talent? De dygtige kvinder går nemlig videre til arbejdspladser, der godt kan finde ud af det.

2. Sæt kvinder på dagsordenen

Kvinder har ingen eller meget få kvinder at spejle sig i, mens mænd har mange. Mange kvinder mangler tro på sig selv, når de skal træde stier, de ikke har set andre kvinder træde. Mange – også ambitiøse – kvinder kan ikke lide at stikke ud. Derfor er det så utroligt vigtigt, at tage særlige initiativer for kvinder. Der er et væld af løsningsmodeller, vi ved virker: mentorordninger, træning i feminine og maskuline værdisæt, åbne og ærlige rollemodeller, fokus på værdisæt og adfærd på linje med faglige kompetencer. Og fortæl så hele arbejdspladsen hvad I gør og hvorfor: lad det være en del af dagsordenen at tale maskuline og feminine værdier i teamet og på fællesmøder.

3. Træn kommunikation med kvinder

Kommunikationstræning i hvordan I taler med, om og til hinanden kønnene imellem er ofte nødvendigt. Ellers misser du måske et talent i en traditionel MUS samtale. Tal om, hvordan hun kan håndtere selvkritik og selvopfattelse. Fortæl ret konkret, hvad der skal til for at blive leder hos jer, og giv feedback på personlighed og performance, retning og succeskriterier. Bak kvinden op, når hun er klar til tage næste skridt.

Læs også: Debat: Mand dig op!

DI Debat

Kom til orde med vigtige emner for din virksomhed. Indlæg kan blive bragt i magasinet og på di.dk. Send ind til redaktør Uffe Hansen, ufha@di.dk. Synspunkter i indlæg er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning. Vi udvælger og forkorter eventuelt ift. plads og relevans. 

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold