Risikoen for et brat britisk exit fra EU stiger dag for dag.

Getty Images
14.12.18 DIB Nyheder

Juliana Drivhuse frygter told på 30 procent efter Brexit

Risikoen for at Storbritannien træder ud af EU uden en politisk aftale bliver større og større, vurderer DI. Drivhusproducenten Juliana er en af de mange danske virksomheder, der risikerer at komme i klemme.

Dyb forundring. Det er, hvad adm. direktør Nikolaj Stærmose fra drivhusproducenten Juliana står tilbage med efter den seneste uges ballade om Storbritanniens vej ud af EU.

- At politikerne i et land som Storbritannien ikke kan finde sammen i sådan en situation er altså ret vildt. Det virker til at være helt ude af kontrol, siger han over telefonen fra Københavns Lufthavn, hvor han venter på at stige ombord på et fly til London.

Der har da også været gang i den. Først skulle det britiske parlament i tirsdags have stemt om den brexitaftale, som premierminister Theresa May havde forhandlet på plads med EU. Men det blev i sidste øjeblik udskudt – frygten for et nej blev for stor.

I stedet stemte Theresa Mays parti, de konservative, om deres tillid til premierministeren et par dage senere, hvilket endte med et fornyet mandat til May. Og torsdag drog May så til Bruxelles for at se, om hun kunne få en ændring eller to, der kunne gøre skeptikerne bløde. Det blev dog pure afvist af regeringscheferne fra de øvrige EU-lande.

Bundlinjen? Tjaaa, den har Nikolaj Stærmose svært ved at se klart og tydelig.

- Vi følger selvfølgelig situationen tæt. Men helt ærligt, det er lidt svært at lave særligt meningsfulde forberedelser eller scenarioer, når alt konstant er oppe at vende. Faktum er, at Brexit har fuldkomment uigennemskuelige konsekvenser, siger han.

Kom til informationsmøde om Brexit i Aalborg, Aarhus, Glostrup og Kastrup. Møderne finder sted den 10. og den 15. januar 2019. Find mere infomation her. 

Kommer der told på vores varer, så vil det før eller siden komme til at påvirke os Nikolaj Stærmose, adm. direktør Juliana

Ekstra told gør ondt

Juliana Drivhuse har ellers grunde nok til at ligge, om ikke søvnløse, så i det mindste lidt uroligt en sen nattetime. Storbritannien er ifølge adm. direktør Nikolaj Stærmose som et andet hjemmemarked for dem. De sender masser af varer til Storbritannien. Og masser af varer fra deres fabrik i Storbritannien til Danmark og andre lande.

- Det rigtige kriminelle er, hvis det ender med et hårdt Brexit, og vores varer efter den 30. marts bliver pålagt en told på 20 eller 30 procent. Det vil et stykke hen ad vejen også gå ud over vores salg.

For at forberede sig på det værste tænkelige er Juliana begyndt at opbygge større lagre. Dermed har de drivhusene klar i både Storbritannien og Danmark, når forårssæsonen sætter ind. Men det rækker kun så langt, som Nikolaj Stærmose pointerer.

- Kommer der told på vores varer, vil det før eller siden komme til at påvirke os, siger han.

I DI er man enige i, at det kan være svært at drage klare og positive konklusioner om udfaldet af Brexit-forhandlingerne.

- Selvom julen som bekendt er miraklernes tid, bør virksomhederne nu for alvor begynde at forberede sig på, at det kan ende med en brat og kaotisk afslutning på Storbritanniens EU-medlemskab næste år, siger europapolitisk chef Anders Ladefoged.

Den gode nyhed i den svære stund er ifølge Anders Ladefoged, at både DI og den danske regering har gjort et arbejde for at hjælpe virksomhederne på vej. Både DI, Erhvervsministeriet og Udenrigsministeriet har udsendt vejledninger og tjekliste og toolkits, der gerne skal hjælpe virksomhederne til et bedre overblik over konsekvenserne Brexit.

Du kan finde DI’s Brexit Toolkit her. Erhvervsministeriets Brexit Tjekliste her. Og Udenrigsministeriets Brexit side her.

Desuden har EU-Kommissionen udgivet notitser om, hvad virksomheder og andre bør forbedrede sig på i tilfælde at et ”no deal” Brexit. Notitserne finder du her.

Endelig er det også muligt at deltage i DI's informationsmøder med fokus på konsekvenserne af Brexit. Møderne finder sted i januar 2019. Læs mere her.  

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret