Hans Jensen Lubricators har flere højtuddannede medarbejdere ansat, men det har været vanskeligt at skabe tid og rammer til innovation, indtil virksomheden ansatte ph.d.-studerende Rathesan Ravendran.

03.12.18 DIB Nyheder

ErhvervsPhD satte skub i innovationen hos Hans Jensen Lubricators

Især i mindre virksomheder kan det være svært at finde tid og penge til innovation. Virksomheden Hans Jensen Lubricators løste problemet ved at ansætte en ph.d.-studerende fra Aalborg Universitet – og det gav et stort udbytte.

En travl hverdag kan nemt overhale ønsket om at udvikle og forfine sine produkter – især i små og mellemstore virksomheder. Derfor besluttede Hadsund-virksomheden Hans Jensen Lubricators i 2014 at ansætte en ph.d.-studerende, som kunne fokusere fuldt ud på udviklingsarbejdet i tre år.

Samarbejdet blev muliggjort af den særlige ErhvevsPhD-ordning, hvor virksomhed og universitet samarbejder om forløbet – og den ph.d.-studerende blev Rathesan Ravendran, som dengang lige var blevet kandidat i virksomhedsteknologi fra Aalborg Universitet (AAU).

- Rathesan har haft rammerne til at fordybe sig i et meget afgrænset og veldineret problemkompleks, og på den baggrund har han opnået en forståelse af nogle mekanismer i produkterne, som vi ikke selv havde. Den viden har været afsættet til, at vi har kunnet innovere vores produkter til gavn for vores kunder og vores forretning, siger Rasmus H. Jensen, der er CEO og fjerde generation i den familieejede virksomheden.

Forløbet har samtidig skabt et tættere bånd mellem Hans Jensen Lubricators og forskningsmiljøerne på universitetet. En kontakt, der fortsat skal udvikle sig, hvis det står til direktøren.

Læs også: B&O og Aalborg Universitet forsker godt sammen

Nogle gange kan det være en udfordring, at universitetet gerne vil have, at jeg publicerer så mange videnskabelige artikler som muligt, mens virksomheden på den anden side ikke altid har interesse i at offentliggøre ny viden om deres produkter, da det kan skade konkurrenceevnen Rathesan Ravendran, ph.d.-studerende

Fornyet fokus på udviklingsopgaver

Hans Jensen Lubricators har ellers flere højtuddannede medarbejdere ansat, men det har været vanskeligt at skabe den tid og de rammer, det kræver at skabe innovation. 

- Vores medarbejdere er ofte ofre for omstændighederne ment på den måde, at de rigtig tit må tilsidesætte udviklingsopgaver for at slukke ildebrande her og nu. Det betyder, at deres rytme indimellem bliver slået i stykker, og at det bliver svært at prioritere og planlægge udviklingsopgaverne, siger Rasmus H. Jensen.

Derfor har netop samspillet mellem medarbejderne og den ph.d-studerende betydet meget gennem forløbet . Medarbejderne givet Rathesan Ravendran et fundament af viden, som han har kunnet bygge ovenpå, og på den anden side har han skabt et nyt fokus på udvikling og en ny tilgang til opgaverne.

Ifølge direktøren har det styrket det akademiske miljø og højnet det faglige niveau i virksomheden. 

 - Den vekselvirkning, der har været mellem kompetente og erfarne medarbejdere og Rathesans nye tilgang til vores produkter, har skabt en synergi, som vi har fået enorm meget ud af, siger Rasmus H. Jensen, der vurderer, at mange andre virksomheder kunne have gavn af at indgå et lignende samarbejde.

Læs også: Jespers prisbelønnede arbejde hos Vestas åbnede døren til Cambridge

Balancen mellem teori og praksis

For Rathesan Ravendran selv var en erhvervs-ph.d. den rette at gå, da han afsluttede sin kandidatuddannelse. Netop tilknytningen til en virksomhed var afgørende for, at han takkede ja til tilbuddet, da Hans Jensen Lubricators kontaktede hans vejleder med et tilbud.

- Med en erhvervs-ph.d. får man lidt en blanding af begge verdener. Kombinationen af udvikling nye og bedre produkter og det videnskabelige afsæt tiltalte mig meget, fortæller Rathesan Ravendran.

Koblingen mellem teori og praksis har været både det bedste og det mest udfordrende ved hele forløbet.

- Nogle gange kan det være en udfordring, at universitetet gerne vil have, at jeg publicerer så mange videnskabelige artikler som muligt, mens virksomheden på den anden side ikke altid har interesse i at offentliggøre ny viden om deres produkter, da det kan skade konkurrenceevnen, siger Rathesan Ravendran.

Ikke desto mindre har den praksisnære tilgang været et stort plus på Rathesan, der har fundet en stor motivation i at se sit arbejde blive anvendt med det samme.

Læs også: Plastvirksomhed fandt en smutvej til big science-markedet

Om Erhvervs-PhD-ordningen

- Ordningen går kort sagt ud på, at en virksomhed ansætter en ph.d.-studerende til at forske i en konkret problemstilling i tre år.

- Den studerende deler sin tid mellem virksomheden og universitetet. Det betyder, at kandidaten både er indskrevet på universitetet og ansat i virksomheden.

- Innovationsfonden giver hver måned op til 17.000 kroner i tilskud til lønnen.

- Aalborg Universitet stiller vejledning til rådighed for virksomheder, der er interesseret i en ErhvervsPhD’er.

Kilde: AAU

Jonas Orebo Pyndt

Fagleder, Forskning og Innovationspolitik

  • Direkte +45 3377 4613
  • Mobil +45 2256 7579
  • E-mail jopy@di.dk

Relateret