Sakatas SunPatiens® er en af de smukke blomster, der bliver bedre muligheder for at handle med mellem Japan og Danmark, hvis handelsaftalen mellem EU og Japan falder på plads. På billedet ses Sunpatiens® Dannebrog, der er en stikling og ikke en frøbaseret  plante.

Foto: Sakata
10.12.18 DIB Nyheder

Handelsaftale baner vej for øget handel med blomster mellem Danmark og Japan

Mulighederne for handel med blomsterfrø vil blive væsentligt forbedret, når frihandelsaftalen mellem EU og Japan forventeligt træder i kraft den 1. februar næste år.

Europaparlamentets afstemning om handelsaftalen mellem Japan og EU, der finder sted i denne uge, vil blive fulgt med spænding i den lille fynske by Marslev, ni kilometer øst for Odense. Her bor den danske afdeling af den japanske blomsterfrøproducenten Sakata. 

- Vi håber virkelig, at europaparlamentarikerne stemmer ja til aftalen, siger økonomichef i Sakata Jens Christian Dorph og tilføjer:

- En frihandelsaftale vil gøre vores hverdag meget lettere. Ikke alene bliver det billigere at købe og sælge blomsterfrø til Japan. Jeg regner også med, at der vil være mindre papirarbejde forbundet med toldbehandlingen.

Grunden til, at frihandelsaftalen kan skabe besparelser for Sakata er, at told på blomsterfrø står til at blive fjernet helt og aldeles.

Det vil skabe betydelige besparelser for Sakata på Fyn, der importerer millioner af blomsterfrø fra Japan hvert år, som derefter sælges videre til engrosforhandlere og på et tidspunkt ender som blomster i danske og europæiske haver.  Samtidig vil handelsaftalen gøre blomsterfrø, der sendes fra Fyn til Japan billigere.

Hvor meget Sakata præcis vil spare, vil økonomichef Jens Christian Dorph ikke ud med, men det er et anseeligt beløb, der også vil forbedre virksomhedens konkurrenceevne og skabe gode muligheder for at øge salget af kendte blomsterfrø brands som Primula Danova og stiklinger som SunPatiens®. 

Læs også: Midt i en handelsstrid: EU og Japan underskriver frihandelsaftale

En frihandelsaftale vil gøre vores hverdag meget lettere Jens Christian Dorph, økonomichef, Sakata Ornamentals

Milliardgevinst venter på danske virksomheder

Et formelt nik til frihandelsaftalen fra Europaparlamentets 751 medlemmer er dog ikke helt nok til, at frihandelsaftalen træder i kraft. Den skal nemlig også godkendes i det japanske parlament.

I Dansk Industri har man store forhåbninger til, at japanerne også snarligt godkender aftalen, så den kan træde i kraft 1. februar 2019.

- Det vil være et stærkt signal fra to af verdens største økonomier om, at frihandel er vejen frem. Og så vil det helt konkret kunne skabe en milliardgevinst for både EU, Japan og Danmark, siger underdirektør Peter Thagesen.

Han fortæller, at det ikke kun er blomsterfrø, der bliver toldfrie, når aftalen træder i kraft, men omkring 90 pct. af alle de varer, der handles mellem EU og Japan.

For de resterende varer bliver toldsatserne udfaset over en årrække, hvilket eksempelvis gælder for svinekød, som i dag udgør omkring en fjerdel af den danske vareeksport til Japan.

For Danmark er der derfor et stort økonomisk potentiale i aftalen, hvilket underbygges af en analyse fra det velansete engelske universitet London School of Economics, der har regnet sig frem til, at handelsaftalen kan øge samhandlen mellem EU og Japan med en tredjedel og løfte EU’s bruttonationalprodukt med op til 1,9 procent.

Det vil formentlig også betyde, at Japan rykker op blandt Danmarks 10 største eksportmarkeder. I dag er Japan Danmarks 14ende største eksportmarked.

- Aftalen giver danske virksomheder nye muligheder på det japanske marked, der er verdens tredje største, siger underdirektør Peter Thagesen, der glæder sig over, at en virksomhed som Sakata allerede nu er begyndt at undersøge, hvilke perspektiver, der er i handelsaftalen.

Læs også: EU’s 70 handelsaftaler skaber millioner af job

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold