Foto: Niels Hougaard
19.12.18 DIB Nyheder

Metalvirksomhed ansætter lærlinge, før de starter i teknisk skole

Lærlinge skal ansættes helhjertet. Så kommer gevinsten flerfold tilbage mange år senere, mener Søren Christiansen, adm. direktør i ECM Industries, der gør en dyd ud af at ansætte ungarbejdere.

Det kræver selvsagt både tid og midler at uddanne sine egne lærlinge. Det ændrer dog ikke ved, at der er mange gode grunde til at gøre sig besværet. Fordelene viser sig på både kort og lang sigt, og de handler ikke bare om, at lærlinge er en måde at sikre sig arbejdskraft. Der er meget mere i det.

Det mener Søren Christiansen, der er adm. direktør for virksomheden ECM Industries A/S. Den familieejede virksomhed hører hjemme i en lille landsby midt imellem Vejle og Kolding og leverer produkter, maskiner og løsninger til bl.a. vindmølle­industrien.

ECM Industries-direktøren har masser af erfaring med de unge. Ud af virksomhedens 95 ansatte er de 11 procent lærlinge. Hans tilgang til unge ansigter er, at gevinsten ved at oplære den næste generation langt overgår udgifterne og besværet.

– Den overordnede fordel er jo, at vi sørger for at uddanne de medarbejdere, der skal være her i de kommende år. Det må vi selv tage ansvar for. Men noget andet er, at de også er god arbejdskraft. Når jeg hyrer en uddannet svend, så skal han bruge tre-fire måneder på at lære virksomheden at kende og blive effektiv, siger han og tilføjer:

– En svend skal endda have 180200 kr. i timen. En lærling skal have mindre. Og efter to år kan han sagtens følge med – både på evner og hastighed. Den store fordel er, at jeg kan jeg præge den unge til at blive effektiv på den måde, jeg vil have det.

Læs også: Virksomheder søger lærlinge længere væk

Følger lærlinge tæt

Søren Christiansen mener, at regnestykket giver mening. En lærling starter måske ikke med at tjene sin løn hjem, men reelt går der kort tid, før det bliver tilfældet. For at få det til at ske hurtigst muligt, så har ECM Industries lagt sig fast på en kurs, hvor den følger sine lærlinge mere tæt end normalt.

– De får ikke den her læreplads foræret. De skal gøre sig fortjent til den. Vi ansætter dem inden de kommer på den tekniske skole. Det betyder, de dukker op i tøj med ECM-logo. Samtidig følger vi dem tæt og følger op, mens de er på skolen. Vi møder uanmeldt op to-tre gange på ophold for at se, om de følger undervisningen og udvikler sig, siger han.

Kvinder er bare bedre til at se nogle ting, og værkstedshumoren bliver anderledes. Søren Christensen, direktør, ECM Industries
Foto: Niels Hougaard

Læs også artiklen om Søren Christiansen, der vil ændre ved kønsfordelingen blandt lærlinge: Ønsker kvindelige lærlinge



Søren Christiansens lærlinge skal altså stå til ansvar. Til gengæld sørger han for, at tiden på hans virksomhed bliver brugt godt. De skal lære noget – ikke bare ”stå og bore huller i noget”, som han siger. Er der problemer med hjemmearbejde, er ECM’s lærlingekoordinator endda klar til at hjælpe.

Læs også: 10 (lærlinge) vi kan li’ bliver til filmserie

Danmark mangler praktikpladser

ECM Industries er en virksomhed, der gør en indsats for at sikre fremtidens faglærte arbejdsstyrke, og generelt bør flere virksomheder følge eksemplet, mener Dansk Industri. Det er nødvendigt for at nå målet på landsplan om at skabe flere praktikpladser i 2018.

I årets sidste fire måneder skal der skabes knapt 7.500 flere praktikpladser, for at leve op til trepartsaftalen fra 2016. Frem til oktober var der oprettet cirka 29.000 pladser på området.

Læs også: Ny erhvervsskoleaftale skal skaffe flere faglærte

Ungarbejdere er kimen til lærlinge

ECM Industries fokus på lærlinge har givet virksomheden et godt ry. Faktisk så godt, at der kommer mange ansøgninger om en læreplads. Men der er også en anden årsag til, at de aldrig mangler lærlingekandidater.

ECM har traditionelt benyttet sig af ungarbejdere. I dag har virksomheden 17 unge mellem 13 og 17 år, som dukker op efter skoletid for eksempelvis at rydde op, sortere eller pakke. Finten er, at virksomheden lærer unge mennesker at kende, som nogle gange ender med at blive lærlinge.

Det er også en måde for ECM-­direktøren at støtte lokalområdet og samtidig gøre det, som virksomheden vil stå for: Nemlig at give nogle af de unge, som måske falder lidt udenfor, en chance. Søren Christiansen fortæller, at virksomheden har masser af gode erfaringer med at tage unge ind, som andre betegner som udfordrende. Når man giver dem et ansvar, oplever han, at de hurtigt kan ende med at blive nogle af de bedste medarbejdere.


Tre tip fra Søren Christiansen:


VÆR SYNLIG: Man skal huske at fortælle sine succeshistorier. Det gør virksomheden interessant for de unge. Spred historierne via de sociale medier. De unge lægger mærke til dem.

SE FORDELENE: Nogle mener ikke, de har plads eller råd til en lærling. De vil hellere hyre en svend. Men en uddannet tager også tid at køre ind. Hyrer man en lærling, så laver man sin egen svend.

VÆR LARGE: Nogle virksomhedsledere synes, det er svært at finde unge, der virker ambitiøse nok. Men man skal huske at se sig i spejlet. Hvordan fremstod man selv, da man var 18 år? Sikkert ikke meget bedre.

Fakta

ECM Industries

Forarbejder metalprodukter samt udvikler og bygger maskiner. Størstedelen af dens omsætning stammer fra vindmølleindustrien, hvoraf en stor del er i udlandet. 

Ligger i landsbyen Egeland mellem Vejle og Kolding og har 95 ansatte plus en håndfuld ungarbejdere. I seneste regnskabsår nåede bruttofortjenesten knap 55 mio. kroner, mens resultatet endte på 6,8 mio. kr.

Ejet af familien Christiansen. Erik og Karin Christiansen etablerede den for lidt over 40 år siden. I 2017 tog næste generation over, sønnerne Søren og Esben Christiansen. 

Tidligere medlem af Arbejdsgiverne og er nu medlem af Dansk Industri.

Skrevet af:

Nikolai Steensgaard

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold