14.12.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Nye tal viser fremgang i hele Danmark

Det økonomiske opsving gør godt i hele Danmark, viser nye tal for den regionale økonomiske situation. Det er vigtigt at fortsætte arbejdet for at skabe gode forhold for virksomheder og fremgang, mener DI.

Det økonomiske opsving gør godt i hele Danmark, viser nye tal for den regionale økonomiske situation. Det er vigtigt at fortsætte arbejdet for at skabe gode forhold for virksomheder og fremgang, mener DI.  

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for den økonomiske situation i Danmarks fem regioner og 11 landsdele. Danmarks Statistik fremhæver, at Hovedstaden fra 2007 til 2017 har haft højere vækst end resten af landet, men af opgørelsen fremgår det også, at samtlige af landets regioner og landsdele havde økonomisk fremgang fra 2016 til 2017.

Når virksomhederne vokser betyder det flere arbejdspladser og flere skattekroner til finansiering af skoler, veje og hospitaler Kent Damsgaard, Politisk direktør

- Dansk økonomi er vokset gennem de seneste år, og de nye tal understreger den positive udvikling. Det er glædeligt at se, at det går fremad i hele Danmark, siger direktør Kent Damsgaard, Dansk Industri (DI).

- Øget velstand kommer kun af, at det går godt for private virksomheder ude i landet. Når virksomhederne vokser betyder det flere arbejdspladser og flere skattekroner til finansiering af skoler, veje og hospitaler, siger Kent Damsgaard.

Vest- og Sydsjælland stod den højeste vækst i 2017 med 3,1 pct. fremgang fra 2016 til 2017. Udviklingen var knap så prangende, men dog også positiv i Sydjylland, hvor væksten fra 2016 til 2017 udgjorde 1 pct.

DI skønner i den seneste økonomiske prognose fra november, at velstanden i Danmark samlet set vil vokse med 1,8 pct. om året i både 2019 og 2020.

Den urolige udvikling i verdensøkonomien kan dog påvirke udviklingen negativt. Samtidig kæmper virksomheder i stigende grad med at finde kvalificerede medarbejdere til de ledige stillinger.

- Vi skal fortsætte den positive udvikling til gavn for virksomheder og borgere. Men for, at vi lykkes, skal vi fortsat gøre det lettere at drive virksomhed i alle egne af landet. For når det går godt i én landsdel, så trækker det vækst og velstand op i resten af Danmark. Og så skal virksomhederne fortsat kunne rekruttere de medarbejdere, som de har brug for - og det er svært i øjeblikket, siger Kent Damsgaard.

Fakta

- De regionale BNP-tal viser, hvor meget der bliver produceret på arbejdspladserne rundt om i landet.

- De nye regionale regnskaber er udarbejdet med udgangspunkt i det justerede nationalregnskab, som blev offentliggjort i starten af november. 

- De regionale NBP-tal stemmer overens med den positive udvikling, som nye beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik torsdag viste. Det seneste år er beskæftigelsen steget med yderligere knap 40.000 fuldtidspersoner.

Relateret indhold