Mangel på kloge hænder og hoveder kommer industrien er den primære frygt blandt danske virksomheder i ny rundspørge.

Foto: Getty
13.01.19 DIB Nyheder

Virksomheder: 2019 peger på fremgang - men også store udfordringer

Danske virksomheder forventer fortsat fremgang, men udviklingen trues nu både af modvind på eksportmarkederne og problemer med at rekruttere de rette folk, viser rundspørge til medlemmer af DI’s virksomhedspanel.

Normalt er årsskiftet forbundet med troen på en ny start og bedre tider. Men i år er der også stigende nervøsitet. Mange virksomheder frygter for, hvad det nye år kommer til at byde på af udfordringer fra nær og fjern.

Det viser en rundspørge til 489 af DI’s medlemsvirksomheder, der tilsammen har cirka 80.000 ansatte.

Øverst på bekymringslisten hos virksomhederne står manglen på kvalificerede medarbejdere, som 27 procent af de adspurgte virksomheder angiver som den største vækstbarriere i det nye år. Det er det højeste niveau i de fem år, som DI har lavet rundspørgen. I svarene er der taget højde for, hvor mange beskæftigede virksomhederne har.

Læs analysen: Bekymrede virksomheder ser trusler fra nær og fjern

Kan starte ond spiral

Direktør i DI Kent Damsgaard forstår godt, at virksomhedslederne rynker panden i bekymring.

- Beskæftigelsen er rekordhøj og i mange brancher er der nærmest ingen ledige. Det er i sig selv rigtigt positivt, men det er klart, at det udfordrer virksomheder, der gerne vil udvikle sig og vokse. Derfor er det også så vigtigt, at der bliver tænkt målrettet i, hvordan vi kan hjælpe virksomhederne med at få de rette medarbejdere, siger han.

Kent Damsgaard påpeger, at manglen på medarbejdere kan starte en ond spiral, hvor virksomhedernes kunder helt naturligt kigger sig om efter andre leverandører, hvis de gang på gang oplever, at de danske virksomheder takker nej til opgaver.

- Virksomhederne risikerer at skuffe så mange kunder, at det kommer til at give voldsomt bagslag, den dag økonomien vender og ordrebøgerne svinder ind, siger han.

Læs også: DI: Bekymrende fald i elever på erhvervsuddannelser

Danske virksomheder og deres medarbejdere er meget omstillingsparate. Og den egenskab får vi ekstra meget brug for i det kommende år med stor usikkerhed om den globale økonomi Kent Damsgaard, Politisk direktør

Frygter for ordrenedgang

Årets højdespringer på bekymringslisten hos virksomhederne er svigtende afsætningsmuligheder. Hvor det i 2018 var 8 procent af de adspurgte, der havde den bekymring for det kommende år, så er det i år 14 procent.

Bekymringen er meget naturligt set i lyset af den internationale udvikling, mener direktør i DI Kent Damsgaard.

- Både fra Kina og USA er der tegn på en nedgang i væksten. Og i Europa kan et kaotisk Brexit give voldsomme problemer, så der er nok at bekymre sig om. Derfor er det også helt afgørende, at der værnes om de danske virksomheders konkurrenceevne. Skal de klare sig i mindre gode tider på de internationale markeder, så skal de ikke alene levere kvalitet og nye løsninger, de skal også være konkurrencedygtige på omkostningssiden, siger han.

Det danske omkostningsniveau ses af mere end hver femte virksomhed som den største vækstbarriere. Særligt eksportvirksomhederne ser omkostningerne som en stopklods for vækst.

På trods af den stigende usikkerhed og flere barrierer for væksten, så fastholder virksomhederne dog heldigvis troen på fortsat fremgang. Forventningerne til omsætningen i det kommende år er de samme som sidste år.

Det vidner ifølge Kent Damsgaard om, at de danske virksomheder – berettiget - har stor tiltro til deres evner til at klare sig igennem udfordrende tider.

- Danske virksomheder og deres medarbejdere er meget omstillingsparate. Og den egenskab får vi ekstra meget brug for i det kommende år med stor usikkerhed om den globale økonomi, siger Kent Damsgaard.

Læs også: Konkurrence fra Kina presser danske virksomheder

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold