Grundfos' erhvervsuddannelseschef, Jesper Kvistgaard, har siden 2015 spredt jagten på lærlinge ud til hele landet, fordi der ikke er nok kvalificerede i llokalområdet omring Bjerringbro.

Foto: Marie Victoria Nedergaard
04.01.19 DIB Nyheder

Virksomheder søger lærlinge længere væk

Der er ikke altid nok kvalificerede lærlinge i lokalområdet. Virksomhederne Valmont SM i Rødekro og Grundfos i Bjerringbro søger og finder derfor lærlinge i hele landet.

Lærlinge er en væsentlig faktor for mange virksomheder rundt i landet. Men det ikke altid lige nemt at finde nok og de rette tæt på. Opslag på praktikpladsen.dk og en skærpet indsats for at være synlig på sociale medier og i skoler uden for det lokale område er blandt de midler som metalvirksomheden Valmont SM i Rødekro og pumpekoncernen Grundfos i Bjerringbro tager i brug.  

- For at få de bedste lærlinge er det nødvendigt at søge bredere ud. Det kræver en større markedsføringsindsats, hvor det er afgørende at være synlig. Det er ikke nok længere at tro, at skiltet på facaden af bygningen er tilstrækkeligt, konstaterer erhvervsuddannelseschef Jesper Kvistgaard, Grundfos.

Grundfos går i dag målrettet efter at finde lærlinge i hele landet. Virksomheden har omkring 170 elever og lærlinge, og sandede i 2015 at det var nødvendigt at udvide rekrutteringsområdet for at få tilstrækkeligt med kvalificerede ansøgere. Et stigende antal lærlinge kommer fra andre dele af landet.

Grundfos er derfor aktiv på de sociale medier og stiller op på skoler i hele landet for at præsentere virksomheden. Den relativt lave interesse blandt unge for en erhvervsuddannelse skærper behovet for at være fysisk til stede, mener Jesper Kvistgaard. 

Se også: Video om Grundfos' lærlingeindsats

Jeg ville gerne i et større firma, fordi mine forældre fortalte, at de gør mest for lærlinge. Nicklas Løvbjerg Hansen, lærling hos Grundfos

Flyttede fra Korsør til Bjerringbro

Det er blandt andet lykkes at få den nu 21-årige Nicklas Løvbjerg Hansen fra Korsør til at flytte til Bjerringbro.

- Jeg ville gerne være i et større firma, fordi mine forældre fortalte, at de gør mest for lærlinge. På Sjælland var der ingen virksomheder, der passede mig, da jeg skulle finde læreplads. Derfor undersøgte jeg mulighederne i Jylland. Her ansøgte jeg hos Grundfos, Danfoss og Lego, hvor Grundfos vendte tilbage, fortæller Nicklas L. Hansen.

Og det har han ikke fortrudt her to år efter, selv om der var flere svære valg at træffe dengang. Det ene var mellem kæreste og job i Jylland. Det andet var risikoen for at miste sine venner.

-  Det var rigtigt svært at forestille sig en hverdag med venner på Sjælland og arbejde i Jylland. Men jeg blev inspireret af det fællesskab, der er på Grundfos ved vores samtaler, forklarer han.

I den fem-årige EUX-uddannelse har han samtidig holdt fast i Sjælland, idet skoleophold foregår i København. Dermed bevarer han en kontakt til familie og venner, og med e-sport som stor interesse bevarer han den gruppe venner online. 

Læs også: ”Metalvirksomhed ansætter lærlinge, før de starter i teknisk skole”

Folk har været meget imødekommende. Jeg er overrasket over, hvor godt det er gået. Andrew Hunt, lærling hos Valmont SM

Valmont brugte praktikpladsen.dk

Værkfører Frank Ellemann fra stålvirksomheden Valmont SM bruger lærlinge inden for industriteknikere, smede og tekniske designere. I øjeblikket er der 17 af slagsen, men der er brug for flere. Efter opslag på praktikpladsen.dk er antallet af ansøgninger steget.

- Det er blevet vanskeligere at få lærlinge af den rette kvalitet tæt på. Nu får vi ansøgninger fra andre dele af landet, og vi har nu ansat en fra Slagelse og en fra Nakskov, fortæller Frank Ellemann.

Virksomheden har 550 ansatte og fremstiller blandt andet dele til vindmøller. Og det var netop det, som fik 17-årige Andrew Hunt fra Slagelse til at søge Valmont SM og flytte til Rødekro. 

Læs også: Stillingsopslag vælter ind på praktikpladsen.dk

Flyttede fra Slagelse til Rødekro

- Jeg så på lærepladser, og dem der var ved Slagelse, var små virksomheder med få lærlinge eller med arbejde, som ikke var så spændende. Produktion af vindmøller kunne derimod være sjovt, så derfor søgte jeg Valmont SM, fortæller Andrew Hunt.

Han startede i april og er blev godt modtaget, fortæller han:   

- Folk har været meget imødekommende. Jeg er overrasket over, hvor godt det er gået. 

Læs også: 10 lærlinge bliver til filmserie

 

Fremgang i antal praktikpladser

DI’s erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen opfordrer virksomhederne til at søge bredt, når de vil tiltrække kvalificerede lærlinge.

Dermed kan ansøgerfeltet blive større, og flere unge og voksne kan få øjnene op for de mange forskellige praktik- og jobmuligheder, som er knyttet til erhvervsuddannelserne.

De seneste praktikpladstal, som vedrører oktober 2018, vidner om, at der er stor efterspørgsel på lærlinge i virksomhederne. Der er således med udgangen af oktober oprettet mere end 2.100 flere praktikpladsaftaler end i de første ti måneder af 2016.

- Det er glædeligt, for dermed har virksomhederne også vist, at de tager medansvar for at sikre uddannelsen af fremtidens faglærte. Synlighed om praktikmulighederne er dog også væsentligt for at sikre de nødvendige elever til uddannelserne, siger Lone Folmer Berthelsen.

Det er Grundfos og Valmont gode eksempler på, fortæller Lone Folmer Berthelsen. Hun opfordrer til, at virksomhederne også synliggør deres praktikpladsstillinger på den landsdækkende portal praktikpladsen.dk.

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold