Vibeke Svendsen kæmper som direktør for Envotherm og formand for DI's SMV-udvalg for bedre vilkår for investeringer.

09.02.18 DIB Nyheder

SMV-tip: Sådan får du grønt lys til investeringer

En ekstra kolonne i din virksomheds regnskab kan give grønt lys for penge til livsvigtig innovation. Den mulighed overses af mange SMV’er, lyder det fra Envotherms adm. direktør Vibeke Svendsen. Hun bruger selv 30 – 50 pct. af firmaets overskud på udvikling.

Udgifter til innovation skal mere åbent frem i regnskaberne for små og mellemstore virksomheder (SMV). De er for ofte skjult til forskellige poster i resultatopgørelsen til skade for udvikling og omdømme. Adm. direktør Vibeke Svendsen har i sin rolle som formand for Dansk Industris SMV-udvalg skabt opmærksomhed om den problemstilling. 

To umiddelbart ens virksomheder kan på den vis fremstå forskelligt, hvis styrken kun gøres op i firmaets resultat og egenkapital. De kan reelt være lige gode til at tjene penge på deres produkter, men hvis den ene investerer i materialer og lønninger til udvikling, får firmaet i dag en ringere bundlinje, hvor det ikke er synligt, hvad pengene er brugt til.   

Envotherm renser spildevand for store kunder i Danmark og internationalt og bruger årligt typisk 20 – 50 procent af overskuddet på innovation. Hvis den investering er usynlig for omverdenen, betragtes det umiddelbart som et svaghedstegn, selv om det reelt er det modsatte.

Læs også: Kære byrødder - vi har en plan

Jeg har været med, hvor der tænkes i nye baner sammen med mange fagligt dygtige folk. Det giver også ny viden til Envotherm, og vi er med foran på nye tendenser. Adm. direktør Vibeke Svendsen, Envotherm

– Det er vigtigt, at det ikke er en uheldig regnskabspraksis, der afholder virksomhederne fra at investere i og udvikle nye produkter, forklarer hun.

Ifølge regnskabsloven er der dog en løsning, nemlig at indføje en ekstra linje i resultatopgørelsen til udviklingsomkostningerne. Men den mulighed er ukendt i mange mindre virksomheder og blandt deres revisorer til skade for investeringslysten.

Med hjælp fra DI gik Vibeke Svendsen derfor til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), hvor Erhvervsstyrelsen i december gjorde revisorer og virksomheder opmærksom på muligheden.

– Nu kan det synliggøres. Jeg er selv tidligere revisor, cand.merc.aud., og ved det er vigtigt med bedre rådgivning på området. Der kan være virksomheder, som udskyder at investere i udvikling, fordi det i en kortere periode kan udløse dårligere tal på bundlinjen, siger hun.

Udover formandskabet for DI’s SMV-u­dvalg er Vibeke Svendsen med i regeringens Disruptionsråd og  medlem af DI’s Forretningsudvalg.

– Det har været et spændende år. Jeg har været med, hvor der tænkes i nye baner sammen med mange fagligt dygtige folk. Det giver også ny viden til Envotherm, og vi er med foran på nye tendenser. Og jeg mærker stor lydhørhed overfor de ting, jeg kommer med, fortæller hun.

Læs også: SMV'erne er i det bedste jobhumør i 10 år

Kristian Koktvedgaard

Kristian Koktvedgaard

Fagleder, Moms og Regnskab

  • Direkte +45 3377 3577
  • Mobil +45 2949 4577
  • E-mail kko@di.dk

Relateret