Branchedirektør Michael Svane, DI Transport er imponeret over, at medarbejdere i visse kommuner er villige til transportere sig selv  over 50 km for at komme på arbejde.

12.03.18 DIB Nyheder

Her har de Danmarksrekorden i pendling

Der er meget store forskelle på, hvor langt danskerne pendler til og fra arbejde på tværs af landet, viser ny analyse. Længst har medarbejderne på virksomhederne i Høje-Taastrup kommune.

62 kilometer. Så langt har de ansatte på virksomhederne i Høje-Taastrup i gennemsnit til og fra arbejde. Det gør Høje-Taastrup til den kommune, hvor der pendles længst i Danmark.

Nummer to på listen er Allerød med 59 kilometer, efterfulgt af Ballerup og Ikast-Brande – i begge kommuner transporterer de ansatte på de lokale virksomheder sig 56 kilometer til og fra arbejde. Det fremgår af en ny analyse af danskernes pendling, som tænketanken Kraka har lavet på opfordring af DI Transport.

Branchedirektør i DI Transport Michael Svane mener, at de relativt lange pendlingsafstande vidner om, at danskerne gør en stor indsats for at søge derhen, hvor deres kompetencer gør mest gavn. 

- Det er godt gået, at medarbejderne i dele af landet transporterer sig over 50 kilometer til og fra arbejde. Det er trods alt de færreste, der ligefrem nyder at bruge tid på transport, siger Michael Svane og tilføjer:

- Jeg glæder mig over, at mange er villige til at bruge ekstra tid bag rattet eller i toget. Det er til gavn for både virksomhederne og medarbejderne selv. Desto mere mobile danskerne er, desto større chance er der for at skabe det perfekte match mellem medarbejdere og virksomheder.

Læs også: Tusindvis af medarbejdere uden ordentlig kollektiv trafik

Dårlig transportforbindelser er skidt for væksten

Når man ser bort fra ø-kommunerne er Halsnæs, Frederiksberg og Odder de steder i landet, hvor de ansatte har kortest vej til og fra arbejde. Her er pendlingsafstanden på omkring 30 kilometer.

Der er flere forklaringer på, at der er så stor forskel på pendlingsafstanden på tværs af Danmark, påpeger branchedirektør i DI Transport Michael Svane.

For det første spiller det en vigtig rolle, hvor let det er at komme til og fra kommunen. Er det meget besværgeligt, vil det føre til, at flere fravælger at rejse til kommunen for at arbejde.

For det andet spiller det en rolle, hvad det er for en type af virksomheder, der er lokaliseret i kommunen. Er det virksomheder, der trækker på højt specialiseret arbejdskraft, kan de også have behov for at tiltrække medarbejdere med bopæl langt derfra.

- Bundlinjen er, at vi altid skal arbejde for at gøre det så let for danskerne at komme til og fra arbejde som muligt. Det vil give danskerne en bedre hverdag, når de skal bruge mindre tid på transport. Og samtidig vil virksomhederne få lettere ved at tiltrække lige præcis de kompetencer, som de har brug for, hvis de skal skabe vækst og arbejdspladser. 

Læs også: Mangel på busser giver virksomheder kvaler

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Michael Svane

Michael Svane

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4652
  • Mobil +45 4036 1348
  • E-mail misv@di.dk

Relateret indhold