I 2017 rundede privatforbruget i Danmark for første gang 1.000 mia. kr. om året. DI's adm. direktør frygter , at  økonomien koger over, hvis virksomhederne ikke kan få de medarbejdere, de har brug for.

20.02.18 DIB Nyheder

Karsten Dybvad: Uden flere medarbejdere dør Danmarks opsving

Danskernes privatforbrug sætter rekord, og der kommer 60.000 nye job de kommende to år. Men opsvinget er helt afhængigt af, at virksomhederne kan skaffe medarbejdere, siger DI’s adm. direktør Karsten Dybvad på baggrund af ny prognose.

Dansk økonomi har det godt. Rigtig godt. Men Danmark har samtidig et stort behov for hænder og hoveder. Det viser en ny prognose fra Dansk Industri (DI), der har regnet på udviklingen i år og næste år.

- Det buldrer derudaf. Vi kan se frem til flere end 60.000 nye job de kommende to år. Det er en fantastisk udvikling, som betyder, at der er store jobmuligheder for danskerne og penge til at finansiere vores samfund og velfærd, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI.

Dansk økonomi bæres blandt andet frem af, at danskerne igen er begyndt at bruge penge. Siden 2009 har danskerne ellers sparet op, men i 2018 og 2019 stiger privatforbruget med henholdsvis 2,5 procent og 2,4 procent, viser DI’s prognose.

- Vi forventer den højeste vækst i privatforbruget i 12 år. Det er også en god nyhed, for det betyder, at danskerne mærker, at når det går godt for virksomhederne – går det også godt for dem, siger han.

Når DI’s adm. direktør ikke udelukkende klapper af den kommende udvikling, skyldes det, at opsvinget i høj grad beror på, om virksomhederne kan skaffe de medarbejdere, der skal til for at fylde de mange nye arbejdspladser.

– Uden flere medarbejdere har opsvinget en udløbsdato, siger Karsten Dybvad.

Læs også: Nøgletal: Fortsat fremgang i dansk produktion

Danmark ved en korsvej

DI’s adm. direktør peger på, at det er virksomhedernes mulighed for at hente dygtige udenlandske medarbejdere fra især Europa plus det faktum, at mange flere arbejdsdygtige ældre er blevet længere på arbejdsmarkedet, der har båret det hidtidige opsving frem.

- Hvis det ikke have været for dem, var opsvinget for længst løbet ud i sandet, siger Karsten Dybvad.

Som han ser det, står Danmark nu ved en korsvej.

- Enten skal der flere hænder og hoveder ud på arbejdsmarkedet, så opsvinget kan fortsætte. Eller også må vi indstille os på et stop for de offentlige udgifter, så økonomien ikke koger over, han.

Læs også: Nøgletal: Mange nye job til ledige

Stam styring af offentlige udgifter

En tidligere DI Analyse viser, at de danske virksomheder ser særdeles lyst på fremtiden.

Tyve procent af virksomhederne i DI’s Virksomhedspanel forventer en fremgang i omsætningen på mere end ti procent i 2018, mens godt 50 procent venter en fremgang på mellem to og ti procent.

Karsten Dybvad roser det politiske flertal for, at virksomhederne i dag har bedre muligheder for at rekruttere internationalt, end de havde tilbage i 2007 – før finanskrisen – hvor de stod i en lignende situation med udsigt til mangel på arbejdskraft.

- Vi nyder også godt af, at et ansvarligt politisk flertal med tilbagetrækningsreformen handlede i tide, siger DI’s adm. direktør.

Samtidig peger han på, at der er en mulighed for, at danskernes privatforbrug stiger mere, end DI’s prognose forventer.

- Hvis det sker, må vores politikere forholde sig til, at vi skal have et helt andet fokus på behovet for en stram finanspolitik, der – som minimum – ikke øger de offentlige udgifter, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI.

Læs også: Blog: Dansk eksport får medvind fra stigende verdenshandel

Per Geckler Møller

Per Geckler Møller

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3836
  • Mobil +45 2949 4434
  • E-mail pgm@di.dk

Relateret indhold