02.02.18 DI Business Nyheder

Nøgletal: Kongen af nøgletal giver USA en lovende start på 2018

Amerikanerne tjener flere penge og opretter nye arbejdspladser. Det er godt for danske eksportmuligheder.

- Kongen af nøgletal viser, at amerikansk økonomi har fået en meget lovende start på 2018. Der blev i januar skabt flere jobs end ventet, og der er dermed udsigt til at amerikansk økonomi i 2018 rider videre på de seneste års opsving, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Jobrapporten viser, at timelønningerne er steget med 2,9 procent over det seneste år. Inflationen ligger fortsat på 1,5 procent, og dermed oplever amerikanerne en betydelig reallønsfremgang.

- Lav ledighed og en betydelig reallønsfremgang giver amerikanerne øgede forbrugsmuligheder i 2018. Forbrugertilliden er utrolig høj, og da det i høj grad forbrugerne, der driver væksten i USA, er der udsigt til fortsat fremgang i amerikansk økonomi i 2018, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

USA har utrolig stor betydning for dansk eksport og derfor glæder vi os over den stærke efterspørgsel på det amerikanske marked. Allan Sørensen, Cheføkonom

- Det amerikanske arbejdsmarked er strammet mere og mere til over de seneste år. Inflationen ligger fortsat et stykke fra den amerikanske centralbanks (FED) inflationsmålsætning, men hvis ledigheden bliver meget lavere og prisstigningerne tager til, så kan det meget snart tvinge FED til at hæve renten igen, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Dollaren er faldet næsten 15 procent over det seneste år, og handles nu til under 6 kr. pr. dollar – det er den laveste kurs i mere end tre år.

- USA har utrolig stor betydning for dansk eksport og derfor glæder vi os over den stærke efterspørgsel på det amerikanske marked. Men det seneste års fald i dollarkursen kan gøre det svært at omsætte fremgangen i USA til øget dansk eksport. Det er samtidig bekymrende, at Donald Trump har varslet told på vaskemaskiner og solceller. Det har stor betydning for danske virksomheder, at USA ikke bliver mere protektionistiske i deres handelspolitik, siger chefanalytiker Allan Sørensen.

USA er Danmarks tredjestørste eksportmarked, og amerikanske borgere og virksomheder køber danske varer og tjenester for over 100 mia. kr. om året.

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk
Relateret