Nu bliver det nemmere at beskytte patenter
Banebrydende lovforslag fra regeringen sikrer danske virksomheder bedre beskyttelse af patenter. Forslaget er fremsat i Folketinget onsdag, og det er godt nyt for virksomhederne, mener DI.
Folketinget fremsatte onsdag et lovforslag, der hjælper danske virksomheder i kampen om at beskytte deres patenter.
- Justitsminister Søren Pape Poulsen (C) indfrier nu et mangeårigt, stærkt ønske fra danske virksomheder om at kunne beskytte forretningskritisk viden på samme niveau som deres konkurrenter i landene omkring os, siger chefkonsulent Lars Holm Nielsen, Dansk Industri (DI).
Han har siden sommeren 2016 ført en tæt dialog med Justitsministeriet om initiativet og forklarer, at det nye lovforslag sikrer, at fortrolig rådgivning beskyttes og forbliver mellem virksomheden og dens patentrådgiver (legal privilege).
- Dermed styrkes værdien af danske virksomheders patenter, som beskytter det råstof, vi lever af i Danmark; nemlig danske virksomheders evne til at udvikle idéer til unikke produkter, der kan afsættes globalt og gøre virksomhederne internationalt konkurrencedygtige, så de kan vækste og skabe arbejdspladser, siger han.
Læs også: DI på karrieremesse i Boston: Andre landes virksomheder overhaler danske
Stor betydning i USA
- Det her initiativ har markant betydning for os, som er på det amerikanske marked, men har forskning og udvikling i Danmark, siger Christian Hauge, Vice President IP, William Demant og tilføjer:
- Vores største udenlandske konkurrenter findes i Tyskland, Schweiz og USA, der alle i årevis har haft fordel af legal privilege i deres nationale retsplejeregler. Denne ulighed rammer os i forbindelse med retssager i blandt andet USA uanset hvem af vores konkurrenter, der anlægger sagen eller om den anlægges af en tredje part mod os alle. Lovforslaget sikrer, at vi, i tilfælde af retssager, kan forsvare os med afsæt i samme retsstilling som vores konkurrenter, siger han.
Når forslaget er vedtaget, får det især betydning i USA, hvor størstedelen af verdens patentretssager føres. De gældende regler tvinger danske virksomheder ud i risikable og omkostningstunge processer, hvis de vil undgå, at deres essentielle forretningshemmeligheder lægges til offentlig skue i en retssag.
Chefkonsulent Lars Holm Nielsen, DI forklarer, at den danske retsplejelov ikke har fulgt med den internationale udvikling på dette område.
- Det er en unødig gambling med den innovationsevne og kreativitet, som vi lever af i Danmark. Vi har arbejdet på det her i mere end ti år. Derfor er det glædeligt, at regeringen nu kommer med en løsning, som effektivt lukker et hul og hjælper patentaktive danske virksomheder til at kunne konkurrere på lige vilkår, siger han.
Læs også: Bliv underleverandør til et rumteleskop – der er 3 mia. kr at hente