Albero Møbelfabrik A/S er en af Danmarks førende virksomheder indenfor produktionen af børnemøbler i krydsfiner. I gamle dage foregik produktionen på traditionelle snedkerimaskiner. I dag er der en indkøbt en CNC-maksine.

Foto: Albero Møbelfabrik A/S
02.02.18 DIB Nyheder

Opråb: Maskinsnedkeri er fremtiden

Der er for mange unge, der vil være møbelsnedkere – og alt for få, der vil være maskinsnedkere. Det er synd og skam, for det er i maskinsnedkeriet, at fremtiden findes, mener lærling og værkfører på Albero Møbelfabrik A/S.

Det er blevet hipt at være møbelsnedker. Lugten af savsmuld, nusseriet med stemmejernet og kærligheden til træet er noget, som tiltaler mange unge. Men desværre får alt for mange slet ikke mulighed for at realisere deres drømme på en virksomhed.

Ultimo oktober var 175 elever i skolepraktik på møbelsnedkeruddannelsen, hvilket er et direkte resultat af, at de ikke kan få en læreplads på en virksomhed. Mens 180 var i praktik på en virksomhed.

Helt anderledes ser det ud for søsteruddannelsen som maskinsnedker, hvor der blot var 15 elever i skolepraktik, mens 214 var i gang på en virksomhed. 

Tallene afspejler en virkelighed, som møbelsnedkerlærling Piet Cruusberg fra Albero Møbelfabrik A/S, der er en af Danmarks førende virksomheder indenfor produktion af børnemøbler i krydsfiner, kender alt for godt.

- Der er rigtig mange møbelsnedkere, der ikke kan finde en læreplads. Det er ærgerligt, siger han.

Piet Cruusberg mener, at mange med fordel kunne overveje at blive maskinsnedker i stedet.

- Jeg tror, at du får en bedre fremtid som maskinsnedker, siger Piet Cruusberg, der selv har erfaret, at det faktisk er ret sjovt at programmere maskiner og bruge dem til at fremstille møbler.

- Du arbejder jo stadig med træet og skærer i det. Bare på en anden måde, siger han.

Læs også: Praktikkærlighed ved første blik

 

Jeg tror, at den lidt romantiske drøm om at være møbelsnedker og stå og nusse om træet i en baggård på Nørrebro trænger til lidt nuancering Værkfører på Albero Møbelfabrik A/S Peter Andersen

Maskinsnedkere er dygtige

Værkfører på Albero Møbelfabrik A/S Peter Andersen så også gerne, at flere gik maskinsnedkervejen.

- Maskinsnedkere er dygtige og meget mindede på flowet i produktion. Desværre er der ikke den store interesse for at blive maskinsnedker, siger han.

Peter Andersen siger, at håndarbejdet, som kendetegner møbelsnedkerfaget, ikke er det, som de har stort behov for.

Derfor har Albero Møbelfabrik A/S også svært ved at tilbyde møbelsnedkerlærling Piet Cruusberg opgaver, der flugter med den traditionelle opfattelse af, hvad en møbelsnedker arbejder med.

- Jeg tror, at den lidt romantiske drøm om at være møbelsnedker og stå og nusse om træet i en baggård på Nørrebro trænger til lidt nuancering, siger han.

I Dansk Industri (DI) bekræfter chefkonsulent Birgitte Winge, at det først og fremmest er maskinsnedkere som virksomhederne inden for træ- og møbelindustrien efterspørger.

- Der er brug for, at de unge får øjnene op for maskinsnedkeruddannelsen. Fremtidens job og muligheder findes for en stor del i den industrielle bearbejdning af træet, siger hun.

Læs også: Brev i indbakken: Alle virksomheder får nu mål for lærlinge og elever

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold