Fire virksomheder og tre regionalformænd fortæller om regionale udfordringer i deres lokalområde.  Skriv til redaktør Uffe Hansen, hvis du også har noget på hjerte.

Illustration: Belle Djerberg
19.02.18 DIB Nyheder

Virksomheder: Her er vores regionale udfordringer

Direktører fra  Dansand, Envotherm, Gomspace og Mobile Industrial Robots  fortæller om regionale udfordringer fra deres region.  DI hører gerne fra dig også!

MANGEL PÅ ARBEJDSKRAFT

Poul Konrad Beck adm. direktør Dansand

Mangel på medarbejdere er den største udfordring for Dansand, der fra sandgraven i midtjyske Addit leverer 20 forskellige specialprodukter – Der er ganske enkelt ikke nok folk, som er arbejdsparate i vores område. Hvis man regionalt kan hjælpe os på det område, vil det være rigtig godt, men det kan være svært, siger Poul Konrad Beck, adm. direktør og ejer af Dansand. Virksomheden har 37 ansatte og har store vækstplaner. Digitalisering og automatisering er Dansands eget svar på manglen, men det offentlige kan bidrage med at gøre de få ledige, som er tilbage, arbejdsparate. – Regionalt kan det handle om, at få den gruppe gjort klar til et job. Dertil betragtes flygtninge i den politiske debat som en belastning, hvor jeg mere ser dem som et aktiv, der bør i arbejde, når de er her. Jeg har to fra Syrien og tager gerne flere, siger Poul Konrad Beck. 


MANGEL PÅ BUSSER

Vibeke Svendsen adm. direktør Envotherm

Offentlig transport er en mangelvare for Envotherm ved Vojens i Sønderjylland. Der er ingen busforbindelser til industrikvarteret, hvor de ansatte har brug for at komme til og fra arbejde. Her vil en styrket regional indsats med DI’s hjælp kunne gavne, vurderer Envotherms adm. direktør Vibeke Svendsen. – Jeg har gjort opmærksom på det. Men vi er et lille firma, og såfremt det ikke er en udfordring for de øvrige virksomheder i området, er det svært at få gennemført og selvfølgelig også svært for kommunen at prioritere, siger hun. Iværksættervirksomheden Envotherm leverer rensningsanlæg til spildevand. Virksomheden  blev grundlagt i 2007 i et industrikvarter i Hammelev og har 15 fastansatte samt en stor del fleksible projektmedarbejdere, der tilknyttes ad hoc i forhold til aktuelle leverancer.



VI MANGLER MEDARBEJDERE


Thomas Visti direktør Mobile Industrial Robots

Den største udfordring for Mobile Industrial Robots er at finde tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere. Alene næste år skal de ansætte 50 nye kolleger. – Vi er enormt udfordret. Derfor kigger vi også til udlandet. Mobile Industrial Robots har dog den fordel, at der er få robotvirksomheder som dem i verden, men det offentlige kunne godt gøre mere for at gøre det let at komme til og fra Odense. – De kunne gøre en forskel i forhold til infrastrukturen. Odense er ikke verdens navle. Der kan gå 2,5 til 3 timer fra de lander i Kastrup til de står hos os. Det er sjældent, at jeg bruger den slags tid, når jeg er ude i verden. 


VELFUNGERENDE SOCIALE INSTITUTIONER

Niels Buus adm. direktør GomSpace

– Det betyder meget for arbejdspladserne, at vores ansatte ikke skal løbe spidsrod hos kommunerne, for at deres børn, ægtefælle eller forældre – som måske er syge – kan få den hjælp, som de burde få. Jeg tror, at dansk erhvervsliv har mistet mange årsværk, fordi der er for meget af den slags, der ikke fungerer ordentligt i kommunerne, siger Niels Buus, adm. direktør, Gomspace. Han mener, at det er Aalborg kommune rigtig god til, det er at modtage højt uddannede udlændinge. – Det fungerer fantastisk, siger han. 

DI’s regionalforeninger kommer i år med udviklingsstrategier, der tager højde for lokale og regionale forhold. Strategierne skal blandt andet bruges i dialogen med de nye, kommunale byråd. 

Læs også: Kære byrødder – vi har en plan

Formand, DI Skive/Viborg
”Den regionale udviklingsstrategi er et vigtigt redskab i prioriteringen af de lokale mærkesager. Strategien er med til at sikre en mere konstruktiv, lokal dialog, og dermed forbedres sandsynligheden for at lykkes markant. 
Palle Damborg direktør Jysk Display A/S

Formand, DI Hovedstaden 
”Den regionale udviklingsstrategi vil sikre, at vi arbejder i samme retning både – lokalt og på Christiansborg – for at forbedre vilkårene for virksomheder i hovedstadsområdet. Nogle problemstillinger skal løses af de nye byråd, andre af Folketinget, andre begge steder. Det gælder helt sikkert trængsel og infrastrukturinvesteringer i området og formentlig også afskaffelse af dækningsafgiften. Udviklingsstrategien vil sikre, at vi får overblik over udfordringerne og sammenhæng i de politiske løsninger.
Poul Skadhede Group CEO Valcon

Formand, DI Lolland-Falster
”Det går godt på Lolland-Falster i dag. Fremtiden ser lys ud med kort rejsetid til og fra København og Hamborg og gode boliger, som almindelige mennesker kan betale. DI Lolland-Falster har dog brug for en slagkraftig og handlingsorienteret regional udviklingsstrategi. Den skal sikre, at vi når vores mål ved løbende at tage hånd om de udfordringer, vi møder. Vi vil gøre brug af alle de input, vi får fra medlemsvirksomhederne, kommunerne og andre, som tror på, at man kan gøre en positiv forskel i fællesskab. 
Allan Holstener Schmidt adm. direktør A. Schillers Maskinfabrik A/S

Kom med dine forslag

Har du input til de regionale udviklingsstrategier, kan du kontakte regionalforeningskonsulenten i dit område. Hvis du gerne vil bredere ud med dine forslag, kan du sende et forslag til debatindlæg til magasinredaktør Uffe Hansen, ufha@di.dk

Skrevet af:

Uffe Hansen

Thomas Qvortrup Christensen

Thomas Qvortrup Christensen

Fagleder, Politikkoordinering

  • Direkte +45 3377 3316
  • Mobil +45 2128 6671
  • E-mail tqch@di.dk