I 2030  ventes der at være 730.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Deres integration på arbejdsmarkedet vil få stadig større betydning for samfundet i de kommende år, skriver Dansk Industri i ny analyse.

Foto: Hans Søndergaard
27.03.18 DIB Nyheder

139.000 flere i job med bedre integration

Hvis beskæftigelsen for indvandrere og efterkommere kommer på niveau med den for personer med dansk oprindelse, kan det give et løft i beskæftigelsen på 139.000 personer i 2030, viser ny analyse.

Et beskæftigelsesløft af historiske dimensioner vil blive resultat, hvis det i de kommende år lykkes at få integreret endnu flere indvandrere og efterkommere på arbejdsmarkedet. Det fremgår af en ny analyse gennemført af Dansk Industri (DI).

Lykkedes det at få den samme beskæftigelsesfrekvens blandt indvandrere og efterkommere, som for personer med dansk oprindelse, vil der i 2030 være 139.000 flere på arbejdsmarkedet. Til sammenligning vil de store reformer, der bidrager til at hæve tilbagetrækningsalderen, medføre at cirka 70.000 flere vil være på arbejdsmarkedet i 2020.

- Tallene understreger, at en vellykket integration på arbejdspladserne og i samfundet har en meget stor betydning for mulighederne for at skabe vækst og velfærd i Danmark, siger underdirektør Steen Nielsen, der er chef for DI’s løn- og arbejdsmarkedspolitiske afdeling.

- Hvis flere indvandrere og efterkommere får en dagligdag på virksomhederne vil det være rigtig godt – både for virksomhederne, for den enkelte og for samfundet.

Læs analysen: Bedre integration kan føre til over 100.000 flere i job i 2030.

Venstre: Selvfølgelig har indvandrere kompetencer

DI’ analyse viser også, at indvandrerne og efterkommerne kommer til at udgøre en stadig større andel af den 20 – 69-årige, som er i den erhvervsaktive alder. Hvor der i dag er 564.000 indvandrere og efterkommere i den erhvervsaktive alder, så vil tallet i 2030 være 720.000 – svarende til hver femte af alle i den erhvervsaktive alder.

Integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venste er glad for DI’s udregninger, der sætter spot på potentialet ved bedre integration, frem for alene at have fokus på problemerne.

- Det er den helt rigtige tilgang at tage – særligt i en tid, hvor virksomhederne siger, at de mangler arbejdskraft, siger hun.

I regeringspartiet Venstre mener integrationsordfører Marcus Knuth også, at det bør være muligt at få flere indvandrere og efterkommere i arbejde.

- Det kan ikke være rigtigt, at så mange står uden for arbejdsmarkedet. Vi snakker om personer, der har formået at flygte og rejse igennem Europa for at komme til Danmark. Selvfølgelig har de nogle kompetencer, siger han og tilføjer.

- Vi skal skrue på alle de knapper, der kan have en effekt. Gerne i tæt samspil med erhvervslivet.

Læs også: Flygtninge i job: ”Jernvilje og arbejdsglæde” 

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold