Vi skal sikre os at Danmark er global konkurrencedygtig som et godt land, hvor man gerne vil arbejde og bo., skriver Jørgen Yde Jensen, adm. direktør i Skov A/S

22.03.18 DIB Nyheder

Debat: Hold fast i udenlandske studerende

Jørgen Yde Jensen, adm. direktør i Skov A/S, skriver i dette debatindlæg om behovet for at holde udenlandske studerende i Danmark, når de er færdiguddannede.

Der er et rigtigt stort behov for, at vi bliver bedre til at holde uddannet arbejdskraft i Danmark. Universiteterne gør en stor indsats for at skaffe udenlandske studerende, men der kan gøres mere for at de bliver her, når de er uddannet. Det er vigtigt, at vi finder ud af, hvordan vi kan holde på de færdiguddannede kandidater, så investeringen ikke går tabt – lige nu er det nemlig som om, man producerer en vare, hvor man smider 75 procent ud bagefter.

Vi skal sikre os at Danmark er global konkurrencedygtig som et godt land, hvor man gerne vil arbejde og bo.

I et tidligere job havde vi for 20 år siden en afdeling i Rumænien, som vi så lukkede ned og hentede 16 af medarbejdere til Danmark. Der var nemlig ikke så mange job at få i Rumænien, og Danmark var anset som et bedre land m.h.t. arbejde og generelle levevilkår.

Nu skifter tiderne. Google og alle de store har etableret sig i Rumænien, hvilket betyder, at konkurrencen om arbejdskraft i Rumænien vokser, og det gør det endnu vanskeligere at få folk til at flytte til Danmark – hvilket er et eksempel på at den globale konkurrence vedr. arbejdskraft stiger. Derfor er det nødvendigt, at der gøres endnu mere for at holde på de udenlandske studerende, der får deres uddannelse i Danmark.

I 2016 var der i alt 4.200 internationale kandidater fra de videregående uddannelser. Heraf fortsatte omkring hver fjerde i job i Danmark. Den andel skal vi have i vejret. 

Fakta

Velkommen til DI Debat

Med DI Debat ønsker vi at give vores medlemmer plads til selv at komme til orde med synspunkter om temaer med betydning for jeres virksomhed.

 

Debatindlæg kan blive bragt her eller i magasinet DI Business. Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans. Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen ufha@di.dk. Og ringe for yderligere info på: 33773888


Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Jonas Orebo Pyndt

Fagleder, Forskning og Innovationspolitik

  • Direkte +45 3377 4613
  • Mobil +45 2256 7579
  • E-mail jopy@di.dk

Relateret