EU-kommissionen er kommet med sit bud på, hvordan man bedst beskatter de store summer, som Google, Facebook og Apple tjener i Danmark og Europa.

21.03.18 DIB Nyheder

DI: Forslag til ny EU-skat er en meget skidt hovsaløsning

EU-kommissionen fremlagde onsdag sit forslag til en ny skat på tre procent af omsætningen for udvalgte firmaer. Hvis forslaget bliver til virkelighed og vinder udbredelse, kan det ramme danske virksomheder og Danmark meget hårdt, påpeger DI.

Hvordan beskatter du bedst de store summer, som globale IT-giganter som Google, Facebook og Apple tjener i Danmark og Europa?

Det spørgsmål har EU-kommissionen grublet på i længere tid. Men det svar, som kommissionen netop er kommet med, er helt hen i vejret, mener Dansk Industri (DI).

Problemet med EU-Kommissionens forslag er, at det lægger op til, at selskaberne i fremtiden skal beskattes der, hvor deres omsætning finder sted.

I dag beskattes selskaberne på baggrund af deres overskud i hvert land, hvor de efter de nuværende definitioner vurderes at have etableret et selskab eller et såkaldt fast driftssted.

- EU-Kommissionens forslag om en omsætningsskat på udvalgte virksomheder er et særdeles dårligt instrument og en hovsaløsning. De praktiske problemer er store og uoverskuelige, siger Kent Damsgaard, direktør i DI, og tilføjer:

- I første omgang er skatten rettet mod forholdsvis få virksomheder. Men hvis den bliver udbredt, vil den kunne ramme danske virksomheder og Danmark meget hårdt.

Læs også: Sådan kom vi i gang på Amazon

Danmark kan tabe på fravær af internationale spilleregler

Et andet problem med Kommissionens forslag er, at det gør op med ét af de mest fundamentale principper for, hvornår en virksomhed er skattepligtig i et givent land – kravet om fast driftssted.

Rigtig mange danske virksomheder har stor eksport og omsætning i udlandet. Ifølge opgørelser foretaget af DI er cirka 775.000 danske job knyttet til eksporten.

Hvis de danske eksportvirksomheder i fremtiden skal betale tre procent i skat af deres omsætning i udlandet, vil det betyde store ekstra udgifter for virksomhederne og tabte skatteindtægter for Danmark.

- Vi opfordrer på det kraftigste til, at ændringer af så fundamentale elementer i de internationale principper for beskatning, sker på et globalt niveau i den økonomiske samarbejdsorganisation OECD. Dermed vil vi sikre, at der er fælles spilleregler i EU, USA og resten af OECD-landene. Det vil skabe et ensartet og robust system, og det vil ikke mindst beskytte dansk og europæisk erhvervsliv på den globale scene – og dermed i sidste ende den danske velfærd, siger Kent Damsgaard.

Han tilføjer, at DI selvfølgelig er helt enig i målet om, at skattesystemet skal sikre, at alle betaler den korrekte skat i det rigtige land.

- Både globaliseringen og den teknologiske udvikling kræver, at vi løbende diskuterer, hvordan vi indretter skattesystemet, så det mål opfyldes bedst muligt, siger Kent Damsgaard.

For at forslaget kan blive til virkelighed, skal det vedtages enstemmigt af alle landene i Det Europæiske Råd.

En række lande har imidlertid allerede nu udtrykt skepsis mod forslaget.

Specifikt går forslaget på, at selskaber med en omsætning på over 750 millioner euro globalt og 50 millioner euro i EU i fremtiden skal betale tre procent af deres omsætning af blandt andet online annoncer og værdi af data i skat i det land, hvor omsætningen finder sted.

Læs også: Podcast: Kinesisk app vil eje verden

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Jacob Bræstrup

Jacob Bræstrup

Skattepolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3426
  • Mobil +45 2020 3232
  • E-mail jcb@di.dk

Relateret indhold