På den netop overståede  Mobile World Congress 2018 i Barcelona var 5G et central emne. USA, Kina og de andre nordiske lande rykker  - men ikke Danmark. Forhåbentlig kan regeringens nye teleforlig sætte skub i 5G-udviklingen herhjemme.

Foto: Peder Søgaard-Pedersen
05.03.18 DIB Nyheder

DI: Send flere penge til 5G

Regeringens nye teleforlig indeholder en handlingsplan for 5G – men foreløbig ingen penge. Resten af Norden lancerer 5G i år, men herhjemme er teleselskabernes forretningsvilkår så ringe, at Telia pt. ikke tester 5G i Danmark. DI foreslår at bruge nogle af frekvensmidlerne på at udvikle fremtidens internet.

Regeringen lancerede i dag sit bud på, hvordan Danmarks fremtidige internet og mobil- og bredbåndsdækning skal tage sig ud i fremtiden.

Det nye teleforlig skal erstatte det tidligere, der er fra 1999, og i Dansk Industri hilser direktør og ansvarlig for digitalisering Lars Frelle-Petersen udspillet velkomment - som et godt udgangspunkt.

- Regeringens ønske om at udarbejde en national handlingsplan for 5G er godt nyt for dansk erhvervsliv. Vi har brug en digital infrastruktur i verdensklasse, hvis vi skal fastholde vores digitale førerposition, siger han.

Læs også: Ny direktør vil vikle Danmark ind i data

Resten af Norden rykker på 5G

Men planen har også svage sider. Lige nu står udviklingen af femte generations mobilnetværket 5G nemlig reelt stille i Danmark, og selv om regeringens forslag til teleforlig indeholder en handlingsplan for 5G, er der ikke sat midler af til udvikling af teknologien i Danmark.

- Vi ser gerne en øremærkning af nogle af de frekvensmidler, som telebranchen betaler for køb af mobillicenser. De penge bør regeringen bruge på generelle digitaliseringsformål såsom bredbånd i tyndt befolkede områder og udvikling af 5G-løsninger for dansk erhvervsliv, siger Lars Frelle-Petersen.

Ingen af Danmarks fire store teleselskaber – Telia, TDC, Telenor og 3 - har meldt aktuelle 5G-planer ud herhjemme

Telia forventer de første lanceringer af 5G i Sverige, Norge, Finland og Estland i løbet af 2018 eller 2019.

- Vi har pt ingen konkrete planer om at teste 5G i Danmark i 2018, som vi gør i de andre nordiske lande, siger Telias direktør for Litauen, Estland og Danmark Henriette Wendt.

Et 5G-netværk er helt afgørende for, at alt fra selvkørende biler til vindmøller og termostater kan forbindes via Internet og Things. 

Læs også: Ny digital infrastruktur vil spare virksomheder 400 mio kr. årligt

Hvorfor sende 5G-penge til Danmark

Når Telia ikke er i sving med 5G i Danmark handler det om usikkerhed om investeringsbetingelserne. 


- Det er generelt svært at planlægge investeringer Danmark, det gælder også 5G. Business-casen i Danmark er vanskeligere sammenlignet med de øvrige nordiske lande. Forudsigeligheden og return on investment er mere sikker i for eksempel Norge, Sverige og Finland, så selvfølgelig spørger vi os selv - hvorfor vi skal sende penge til Danmark, siger Telias direktør, Henriette Wendt.

Socialdemokratiets ordfører for IT & tele Karin Gaardsted er villig til at se på vilkårene for investeringer i forbindelse med det kommende teleforlig.

- Nogle af frekvensmidlerne kan bruges til finde ud af, hvordan man kan gøre 5G til en businesscase i Danmark. Hvis vi ikke får det gjort til en businesscase, får vi heller ikke vores teleselskaber til at investere så meget, som vi har brug for i Danmark, siger Karin Gaardsted.

Læs også: DI's pressemeddelelse om det nye teleforlig: Nyt teleforlig skal sikre digital infrastruktur i verdensklasse

Karen Witt Olsen
Skrevet af:

Karen Witt Olsen

Lars Frelle-Petersen

Lars Frelle-Petersen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3606
  • Mobil +45 4097 4462
  • E-mail lfp@di.dk

Relateret indhold