24.04.18 DIB Nyheder

Erhvervsskoler: Vejen til praktik i virksomheder

Praktik på en virksomhed er nummer ét for lærlinge og elever. To erhvervsskoler fortæller, hvordan de arbejder sammen med virksomheder.

Elever på erhvervsskoler har bedst af at komme i praktik på virksomhederne. Så kort kan det siges.

– Det er altafgørende for de unge, siger Tanja Bundesen, der er områdechef for industriuddannelserne på NEXT – Uddannelse København.

Hun fortæller, at elever med virksomhedspraktikaftale er stolte.

– De skal ud og bevise, hvad de kan over for en mester og kolleger og komme retur med ny viden. Plus at elever, der ikke får en praktikaftale, har større risiko for at falde fra.

Kom nu og besøg os

Næsten 400 elever fra NEXT –Uddannelse København er i gang med en uddannelse til blandt andet procesoperatør, industritekniker, produktør, smed og værktøjsmager.

Lige nu er cirka 60 elever på NEXTs industriuddannelser i skolepraktik, mens cirka 330 er ude i virksomhedspraktik.

NEXT – Industri arbejder hårdt på at hæve antallet af virksomhedspraktikpladser i hovedstadsregionen, fortæller områdechefen. Midlet er blandt andet at invitere virksomhederne ind. Kom ud og se os. Hold jeres møder på NEXT i Emdrup, og lad os vise jer rundt, er mantraet Tanja Bundesen igen og igen siger til virksomhederne.

– Når virksomhedsejere og -ledere ser, at eleverne er engagerede og dygtige, at vores lokaler og maskiner er up to date og vores lærere er super dedikerede, sker der noget positivt. Det er meget bedre end en folder – eller at jeg står og taler, siger hun.

Kan jeg ikke hedde Kingkong?

NEXTs områdechef for industriuddannelserne har fra januar i år sat turbo på, at eleverne også skal skrive et ordentligt CV, hvilket nu er integreret i de første uger af skolens grundforløb.

– Her lærer de unge blandt andet, at det for eksempel ikke nytter at have en hotmailadresse ved navn Kingkong eller Trussetyv, men at det er godt med for eksempel erfaring fra spejder, siger Tanja Bundesen.

Derudover arrangerer erhvervsskolen i København speeddating-­arrangementer med lokale virksomheder, og har praktikpladskonsulenter der kører ud og banker på og samarbejder med både Lærlinge­indsatsen og netværket Industritekniker.nu om at få flest mulige ud i virksomhedspraktik.

– Hvis der sidder en virksomhed og tænker, det kan NEXT ikke, skal de bare ringe eller komme herud, for det kan vi, siger områdechefen for industriuddannelserne.

Erhvervsnetværk i Thisted

På EUC Nordvest i Thisted arbejder afdelingsleder Bente Homann på at få erhvervsskolens 15 elever på industriuddannelserne ud i virksomhedspraktik inden sommer.

EUC Nordvest har lige nu fem voksne elever i skolepraktik – men ingen unge. Her er et af midlerne et erhvervsnetværk ved navn Forretningsudvikling med ny Teknologi (FUT). Bente Homann fortæller, at netværket består af 18 personer fra virksomheder i Thy, Mors og Fjerritslev, der hver betaler 2.000 kroner om året for at være en del af netværket.

De afholder firefem møder om året, med oplæg, virksomhedsbesøg og studieture. Men netværket tjener også andre formål.

– Hvis jeg mangler en praktikplads, ringer jeg til en af virksomhederne i netværket. Jeg kender dem så godt, at jeg kan sige, kan det virkelig passe, at vi ikke kan finde plads til ham/hende. Og det lykkes – nogle gange, siger hun.

Erhvervsnetværket giver samtidig erhvervsskolen et unikt indblik i, hvad der rør sig – hvem hyrer, og hvem fyrer, hvilket nyt udstyr tages i brug, og hvilke kompetencer efterspørger virksomhederne. Erhvervsskolens faglærer har desuden mulighed for at deltage i netværkets aktiviteter og på den måde blive opdateret.

– Det er ren win-win, siger afdelingslederen på EUC Nordvest i Thisted.

Heroppe må virksomhederne gerne gøre op med forestillingen om, at en lærling kun kan være en ung mand på 22 år. Bente Homann, afdelingsleder, EUC Nordvest, Thisted

Fælles om fremtiden

Områdelederne for industriuddannelserne i Thisted og København er enige om, at virksomhedspraktik er langt at foretrække – og de opfordrer virksomhederne til at tage endnu flere ind.

– Heroppe må virksomhederne gerne gøre op med forestillingen om, at en lærling kun kan være en ung mand på 22 år. Det kan også være for eksempel en voksen kvinde på 48 år, siger Bente Homann fra EUC Nordvest i Thisted.

Tanja Bundesen fra NEXT –Uddannelse København slår til lyd for den værdi, en lærling kan give til virksomheden.

– Lærlinge kommer med ny viden og et unikt drive. Start et sted, tag en lærling, og giv det en chance. Vi er fælles om at få skabt den arbejdsstyrke industrien skal bruge – også i fremtiden, siger hun.

Relateret indhold