27.03.18 DIB Nyheder

Investeringerne i byggeriet runder 200 mia. i år

For første gang siden 2008 er investeringerne i nybyggeri lige så store som investeringerne i renoveringer. Mangel på medarbejdere kan dog bremse udviklingen, påpeger DI.

Investeringerne i bygge og anlæg vil fortsætte med at vokse i år og næste år, forudser DI i en prognose. I år vil der blive investeret for over 200 milliarder kroner inden for byggeriet. Det er ti år siden, at niveauet har været så højt.

Ifølge byggeprognosen er der udsigt til en vækst på 3-3½ pct. i 2018 0g 2019. Den stigende byggeaktivitet skyldes, at huspriserne er på vej op og at der er færre ledige erhvervslokaler.

- Man behøver ikke at bevæge sig langt rundt i Danmark for at konstatere, at der er gang i byggeriet. For første gang siden 2008 er investeringerne i nybyggeri lige så store som investeringerne i renoveringer. Det er et godt tegn, da nybyggeri er med til at udvide boligmassen, mens der samtidig er plads til at vedligeholde eksisterende bygninger, siger Elly Kjems Hove, branchedirektør i DI Byg.

Læs analysen: Mere byggeri men medarbejdermangel truer 

Vi forventer, at der i et stykke tid endnu vil være efterspørgsel efter nye boliger - især omkring de større byer. Elly Kjems Hove, Underdirektør

Højere boligpriser på vej

Både nybyggeri og reparationer af boliger hænger sammen med udviklingen på boligmarkedet. Højere boligpriser gør det mere rentabelt at bygge nyt, og øget friværdi kan bruges til at sætte boligen i stand.

 DI forventer, at boligpriserne vil fortsætte med at stige i de kommende år. Det vil ske i takt med, at endnu flere kommer i arbejde, og reallønnen stiger.

 - Vi forventer, at der i et stykke tid endnu vil være efterspørgsel efter nye boliger - især omkring de større byer. Derfor er der er udsigt til, at den gode periode for byggeriet vil fortsætte. Hvis vi får stigende priser og renter, kan det dog dæmpe væksten, siger Elly Kjems Hove.

Læs også: DI enig med nationalbanken: Behov for flere hænder på arbejdsmarkedet – og en stram finanspolitik

Mangel på arbejdskraft

I slutningen af sidste år var 169.000 beskæftiget inden for byggeriet, og virksomhederne har nu svært ved at finde de medarbejdere, som de skal bruge til at løse opgaverne. Næsten hver fjerde virksomhed (23 pct.) fortæller, at de har svært ved at følge med udviklingen på grund af mangel på medarbejdere. Der mangler ikke mindst uddannede elektrikere og blikkenslagere.

- Desværre er der en udbredt mangel på kvalificerede medarbejdere inden for byggeriet. Det betyder i værste fald, at virksomhederne er nødt til at sige nej til opgaver, siger Elly Kjems Hove.

Læs også: 16.500 ledige får job hver måned

Claus Kaae-Nielsen
Skrevet af:

Claus Kaae-Nielsen

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold