01.03.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Europæisk opsving øger mangel på arbejdskraft

Faldende ledighed kan give problemer på tværs af Europa med at finde de medarbejdere, der er behov for.

Den samlede ledighed i EU var i januar på 7,3 procent, hvilket er det laveste niveau siden december 2008. Samtlige EU-lande har oplevet faldende ledighed over det seneste år. 

- Faldet i den europæiske ledighed holdt en lille pause i januar, men det aktuelle opsving i europæisk økonomi vil uden tvivl sende ledigheden endnu længere ned i løbet af 2018. Det er alle lande i EU, der kan glæde sig over faldende ledighed, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Det aktuelle opsving i europæisk økonomi vil uden tvivl sende ledigheden endnu længere ned i løbet af 2018 Allan Sørensen, Cheføkonom

- Opsvinget i europæisk økonomi giver jobs til flere og flere europæere, og det har en selvforstærkende effekt på væksten. I takt med at ledigheden falder, er forbrugernes humør steget. Det får pengene til at sidde lidt løsere og sætter dermed fart på privatforbruget, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Ledigheden er faldende i hele EU. Men der er store forskelle på ledighedsniveauet på tværs af Europa. Ledigheden er lavest i Tjekkiet, Malta og Tyskland, og højest i Grækenland, Spanien og Italien.

- Italien har stadig svært ved at skaffe arbejde til de mange ledige, og dermed er vækst og arbejdspladser et aktuelt tema ved valget i Italien på søndag. Hver niende Italiener står pt. uden arbejde, og blandt de unge under 25 år er det næsten hver tredje, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- I dele af Europa er ledigheden kommet så langt ned, at det giver udfordringer med mangel på arbejdskraft. Det rammer også danske virksomheder, som får sværere ved at tiltrække arbejdskraft fra disse lande. Ledigheden er eksempelvis meget lav i Polen og Tyskland, de to lande som danske virksomheder tiltrækker mest arbejdskraft fra, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri. 

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold