28.03.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Mangel på arbejdskraft i flere sektorer

Inden for både bygge- og anlæg, industri og i serviceerhvervene melder stadig flere virksomheder om mangel på arbejdskraft, viser Danmarks Statistiks konjunkturbarometre. Det truer Danmarks vækst, mener DI.

Siden 2014 er andelen af virksomheder, der oplever produktionsbegrænsninger som følge af mangel på arbejdskraft, steget fra stort set ingen til 24 pct. inden for bygge- og anlæg og 15 pct. i serviceerhvervene i 2. kvartal 2018 og 9 pct. i industrien i 1. kvartal 2018. Det viser nye tal Danmarks Statistiks konjunkturbarometre

- Det viser, at arbejdskraftmanglen virkelig begynder at blive et problem for danske virksomheder. Udviklingen kan snart komme til at true virksomhedernes produktion og Danmarks vækst. I 2008 var arbejdskraftmangel en af de store årsager til krisen – dertil skal vi ikke gerne nå i dag. Derfor er det så vigtigt, at politikerne tager arbejdskraftmanglen alvorligt allerede nu, siger Steen Nielsen underdirektør i Dansk Industri (DI).

- Vi hører tit, at virksomhederne jo bare kan hente arbejdskraft fra de 110.000 ledige. Men sådan er virkeligheden ikke. Hele 16.500 af de ledige, hele 15 procent, kommer i arbejde hver måned. De fleste ledige er altså hurtigt på vej i job igen, ledighed er en kort overgang, så de ledige er ikke bare en gruppe af uudnyttet arbejdskraft, som virksomhederne kan plukke af, siger Steen Nielsen.

- Tallene viser, at danske virksomheder har brug for øget arbejdskraft, hvis de skal holde hjulene i gang og trække ordrer, vækst og velstand til alle dele af Danmark. Dermed ikke sagt, at det er let at finde ekstra arbejdskraft i Danmark, men politikerne bør se på de muligheder, der er eksempelvis blandt unge kontanthjælpsmodtagere, indvandrere, dimittender, seniorer og kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Læs også: 139.000 flere i job med bedre integration

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold