13.03.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Vækst i verdensøkonomien er godt nyt for danske virksomheder

Forventningerne til vækst i verdensøkonomien er opjusteret. Det skaber muligheder for dansk erhvervsliv på eksportmarkederne.

OECD spår i sin netop offentliggjorte prognose en vækst i verdensøkonomien på 3,9 pct. i 2018 og 3,9 pct. i 2019. Dermed opjusterer OECD sine vækstskøn fra sin november-prognose, hvor der var udsigt til en vækst på henholdsvis 3,7 og 3,6 pct. i 2018 og 2019.

Når der er fremgang på vores eksportmarkeder, betyder det også, at de danske virksomheder kan hive endnu flere ordrer hjem Morten Granzau Nielsen, Vicedirektør

- Væksten i verdensøkonomien har for alvor bidt sig fast, og det er rigtig godt nyt for de danske virksomheder, som lever af at sælge varer og services til hele verden. Når der er fremgang på vores eksportmarkeder, betyder det også, at de danske virksomheder kan hive endnu flere ordrer hjem, siger cheføkonom Morten Granzau, Dansk Industri. 

I Euroområdet ventes vækstrater på 2,3 pct. i 2018 og 2,1 pct. i 2019, mens der er i USA ventes vækstrater på henholdsvis 2,9 og 2,8 pct. i år og næste år.

- En stærk dansk krone giver i øjeblikket modvind til de danske virksomheder, for det gør det dyrere at købe danske varer i for eksempel USA. Derfor er udsigten til vækst på vores store eksportmarkeder særlig kærkommen. Det betyder nemlig, at vi alligevel kan forvente, at eksporten vil stige i den kommende tid, og dermed give grundlag for endnu flere nye job herhjemme, siger Morten Granzau.

Sidste år solgte danske virksomheder varer og services til udlandet for næsten 1.200 mia. kr., og mere end 775.000 danske arbejdspladser afhænger af vores eksport.

- Trumps toldmur kaster dog en skygge over verdensøkonomien og skaber stor usikkerhed om vækstudsigterne. Hvis det resulterer i handelskrig og tilbageslag i den internationale handel, vil det også gå ud over de danske virksomheder og sætte en alvorlig bremse på det økonomiske opsving herhjemme, siger Morten Granzau.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold