Jens-Peter Saul, Rambølls topchef, foreslår fælles markedsføring af København og Hamborg overfor iværksættere og investorer.

Rambøll
03.04.18 DIB Nyheder

Rambøll-chef: Skab tysk-dansk kraftcenter for iværksættere

København og Hamborg bør droppe konkurrencen og i stedet sammen tiltrække flere iværksættere, mener Rambølls tyskfødte adm. direktør, Jens-Peter Saul

København kan blive endnu mere attraktiv for startup-virksomheder og investorer, hvis hovedstaden går i alliance med den nordtyske millionby, Hamborg.

Det mener rådgivervirksomheden Rambølls adm. direktør Jens-Peter Saul. Han anbefaler at de to millionbyer går sammen i profileringen af regionens muligheder i stedet for som nu at konkurrere om iværksætternes gunst.

Inspireret af et besøg hos den globale frontløber, Silicon Valley i USA, vurderer Jens-Peter Saul, at København og Hamborg i fællesskab har noget at byde på.

- Det giver ikke mening af de to byer konkurrerer. Hvis vi kombinere indsatsen kan vi blive endnu stærkere sammen. Startups rykker derhen, hvor de kan få et stærkt netværk og dermed få et bedre grundlag for succes. Jo mindre netværk, jo mindre interessant er det. Og her vil Hamborg og København få en øget andel med en fælles markedsføringsindsats, siger han og tilføjer:

- Det er en konkurrence om størrelse, vi står overfor. Det handler om at skabe et knudepunkt, hvor investeringerne bliver større og der skabes højere værdier. I dag har begge byer samlet mindre investeringer hver for sig.

Det handler om at skabe et knudepunkt, hvor investeringerne bliver større og der skabes højere værdier. I dag har begge byer samlet mindre investeringer hver for sig. Jens-Peter Saul, adm. direktør Rambøll

Langt fra Europas superliga

Begge byer vil gerne være attraktive for iværksættere men er langt nede på den europæiske rangliste blandt storbyerne. I front ligger London og Berlin, mens også byer som Paris, Barcelona, Dublin, Moskva og andre er med fremme.

Jens-Peter Sauls anbefaling kom ved Dansk-Tysk Handelskammers og Dansk Industris erhvervskonference i Hamborg for nylig, hvor fokus var på at styrke samarbejdet på tværs af landegrænsen. Samarbejdet bør ikke afvente en fast forbindelse over Femern Belt pointerede Jens-Peter Saul. Det vil være spild af tid at vente.

- I Silicon Valley blev jeg overrasket over den massive fokus på netværk, samarbejde og innovation på tværs af virksomheder, investorer og universiteter. Og når man ser på vores egen region, har vi mange styrker at byde på, og der er mulighed for at blive endnu stærkere, mener Jens-Peter Saul.

Læs også: Dybvad til virksomheder: Engagér jer i Tyskland

DI: Perspektiver i samarbejde

I DI ser chef for SMV & Iværksætteri Dorte Gram Nybroe positive perspektiver i at se København som del af et regionalt styrkecenter.

- Der sker allerede meget på startup-scenen i København, og det er altid interessant at se ud over sin egen by. Alle tiltag, der tager udgangspunkt i iværksætternes reelle udfordringer og gør det lettere for dem at finde talentfulde medarbejdere, risikovillig kapital og adgang til et større marked, kan vi kun byde velkommen,  siger Dorte Gram Nybroe.

De første trin vigtige

Et første skridt er fælles markedsføring eksempelvis med Copenhagen Capacity og Invest in Hamburg som initiativtagere. Ved konferencen viste de to organisationer interesse for at udvikle et fællesskab.

- Det kan eksempelvis blive et samarbejde om at stille faciliteter til rådighed. De iværksættere som kommer til Hamborg kan også komme til København. Der er trods en manglende Femern forbindelse ikke langt. Universiteterne bør også blive en del af processen, foreslår Jens-Peter Saul.

Jens-Peter Sauls interesse for regionen er bestyrket af flere faktorer, dels er han selv opvokset i Hamborg, dels er han i dag ambassadør for den tyske storby i Danmark og formand for Dansk-Tysk Handelskammer. 

Læs også: Tysk væksthop kan booste dansk velstand

Lars Holm Nielsen

Lars Holm Nielsen

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik

  • Direkte +45 3377 3562
  • Mobil +45 2013 7756
  • E-mail lhni@di.dk

Relateret indhold