De danske virksomheder investerer nu i højere grad i innovation og forskning.

14.03.18 DIB Nyheder

Rekordstigning: Danske virksomheder satser mere på forskning

Erhvervslivets forsknings- og uddannelsesinvesteringer oplevede i 2016 den største stigning siden finanskrisen. Mindre virksomheder er dog stadig udfordret, og nedskæringer på Innovationsfondens midler hæmmer deres muligheder, påpeger DI.

 Fra 39,5 til 43 mia. kr. Så meget steg erhvervslivets udgifter til forskning og uddannelse mellem 2015 og 2016, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Dermed rammer investeringerne den største stigning siden 2010. 

Chefkonsulent i Dansk Industri (DI), Jonas Orebo Pyndt, er glad for udviklingen, der ifølge ham vidner om, at virksomhederne for alvor er begyndt at øge deres langsigtede investeringer.

- Investeringer i forskning og udvikling styrker virksomhedernes konkurrenceevne betydeligt. Nu skal vi arbejde målrettet på at øge den positive udvikling, siger Jonas Orebo Pyndt og tilføjer, at det blandt andet kræver stærke forskningsmiljøer og adgang til kvalificerede medarbejdere.

Læs også: DI: Ny forskningsstrategi er vand på virksomhedernes mølle  

Danmark er bagefter

Analysen fra Danmarks Statistik viser samtidig, at de danske virksomheders investeringer på forsknings- og udviklingsområdet siden 2010 er steget med 15 pct., mens tallene i Sverige og Norge ligger på henholdsvis 18 og 32 pct.

Danmark har med andre ord haltet bagefter sine nordiske naboer, når det kommer til at investere i innovation.

Derfor er det ifølge Jonas Orebo Pyndt problematisk, at staten siden 2010 har skåret 700 mio. kr. af finansieringen til Danmarks Innovationsfond, der netop har til formål at støtte op om forskning og udvikling i erhvervslivet.

- Især de mindre virksomheder har et stærkt behov for sådanne ordninger for at komme ud over rampen og vokse sig større. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at det stadig er de store danske virksomheder, der står for hovedparten af de private investeringer i forskning og udvikling, siger chefkonsulenten.

Læs også: Nye anbefalinger skal forenkle regler for innovation i EU 

Det er vigtigt, at SMV’erne i endnu højere grad investerer i udvikling af nye produkter og services Jonas Orebo Pyndt, Fagleder, Forskning og Innovationspolitik

Den mindre virksomhed Skov A/S, der udvikler og sælger ventilationssystemer til store dele af verden, bekræfter billedet af, at Innovationsfondens midler er vigtige for udviklingen.

I 2014 fik virksomheden og samarbejdspartnere tildelt 7,3 mio. kr. af Innovationsfonden til at etablere et samarbejde med Aarhus og Københavns Universitet. Projektet gik ud på atat udvikle en ny form for ventilationssystem, der sparer kunderne halvdelen af deres energiforbrug.

Idag har Skov A/S omsat for omkring 60 mio. på den nye ventilator.

- De resultater havde vi slet ikke kunne skabe selv. Vi har hverken ressourcerne eller den nødvendige viden, fortæller systemchef Lars Sørensen og tilføjer:

- Vi har altså i den grad accelereret vores eksportomsætning, og det havde ikke været muligt uden hjælp fra Innovationsfonden.

Og den slags positive historier har dansk erhvervsliv brug for, mener Jonas Orebo Pyndt.

- Det er vigtigt, at SMV’erne i endnu højere grad investerer i udvikling af nye produkter og services. Det mål er vi nødt til at tage alvorligt, og derfor bør man fra statens side skrue op for midlerne til Innovationsfonden i stedet for ned, siger chefkonsulenten.

Læs også: Budskab til SMV'erne: Brug DI

Skrevet af:

Oliver Fruergaard

Jonas Orebo Pyndt

Jonas Orebo Pyndt

Fagleder, Forskning og Innovationspolitik

  • Direkte +45 3377 4613
  • Mobil +45 2256 7579
  • E-mail jopy@di.dk

Relateret indhold