Næsten 20 pct. af de unge, der forlader  grundskolen til sommer, har valgt  en erhvervsuddannelse.

20.03.18 DIB Nyheder

Efter 17 års nedgang: Nu vælger flere unge erhvervsuddannelserne

Andelen af elever, der vælger en erhvervsuddannelse, er steget med et procentpoint siden sidste år, og er nu på det højeste niveau siden 2014. Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet. DI håber, det er starten på en positiv udvikling.

Knap hver femte elev i 9. og 10. klasse har valgt en erhvervsuddannelse som førsteprioritet i den seneste ansøgningsrunde, viser en ny opgørelse fra Undervisningsministeriet.

Tallene viser, at andelen af ansøgere er steget fra 18,5 procent til 19,4 procent, og dermed er på det højeste niveau siden 2014.

- At vælge en ungdomsuddannelse er en stor beslutning for et ungt menneske. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt kommer godt videre fra grundskolen og vælger en retning, der passer til deres evner og interesser. Det lader til, at flere i år har fået øjnene op for, hvilke muligheder en erhvervsuddannelse rummer, og det er rigtig positivt, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) i en presssemeddelelse.

Undervisningsministeriet påpeger, at det både er på de såkaldte EUX-erhvervsuddannelser og de traditionelle erhvervsuddannelser, at der er sket en stigning – og at det især er på hovedområdet ’teknologi, byggeri og transport’.

Læs også: Flyselskaber opfordrer: Tag flere lærlinge

Vi har brug for eleverne

Hos DI er man glad for endelig at se en stigning på området og håber på, at tendensen vil fortsætte.

- Efter 17 år ser vi langt om længe en stigning i søgningen til erhvervsuddannelserne. Vi håber, det ikke kun er en enlig svale, men starten på en positiv udvikling i årene fremover. For vi har brug for, at der er også er elever til de praktikpladser, som vi i øjeblikket arbejder hårdt på, at virksomhederne får oprettet, siger erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen, DI og tilføjer:

- Nu venter vi i spænding på sommeren, hvor vi får en indikation af søgningen fra de lidt ældre unge og voksne, som også udgør en stor del af eleverne på erhvervsuddannelserne, siger hun.

Læs også: DI på karrieremesse i Boston: Andre landes virksomheder overhaler danske

Flere unge skal have øjnene op for erhvervsuddannelse

Tallene kommer samme dag som Venstres forslag om at flytte de kommunale 10. klasser til erhvervsskolerne, sådan at flere elever får øjnene op for dem.

Et forslag, der møder støtte fra DI.

- Når næsten tre ud af fire elever, der forlader folkeskolen, vælger gymnasiet, så er der brug for, at flere unge på anden vis præsenteres for de mange muligheder, der også findes efter deres 10. klasse. På erhvervsskolerne er der mulighed for at møde en anden form for undervisning og få et bredere grundlag for at vælge sin uddannelse efter 10. klasse, siger Lone Folmer Berthelsen.

Hun mener dog ikke, at forslaget kan stå alene.

- Undervisningen i folkeskolen skal have et mere praksisrettet fokus, og vi skal være bedre til at vise eleverne mulighederne med en erhvervsuddannelse, både karrieremæssigt og i det videre uddannelsessystem, siger DI's erhvervsuddannelseschef. 

Læs også: Video: Lærlinge hos Siemens Gamesa arbejder på åbent hav

Skrevet af
Oliver Fruergaard

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold