Medlemsvirksomheder i DI's virksomhedspanel forventer stigende omsætning og indtjening i det kommende kvartal.

Foto: Hans Søndergaard
28.03.18 DIB Nyheder

Små virksomheder er mest optimistiske

Optimismen er størst blandt de små og mellemstore virksomheder i DI’s virksomhedspanel. Blandt eksportørerne er humøret dog for nedadgående.

De gode tider for dansk økonomi har for alvor sat sit aftryk på humøret i de små og mellemstore virksomheder.

Set over en bred kam forventer de fremgang i både beskæftigelse, omsætningen og indtjening i de kommende måneder. Det fremgår af DI’s rundspørge til 519 medlemsvirksomheder.

- Langt størstedelen af Danmarks virksomheder har mindre end 100 ansatte. Derfor er det helt centralt for dansk økonomi og for beskæftigelsen, at det går disse virksomheder godt. Og det er netop, hvad tallene her er tegn på, siger direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

Til gengæld viser målingen også, at der blandt de større danske virksomheder er knap så stor optimisme som i den forrige undersøgelse blandt DI’s medlemsvirksomheder.

- Det understreger, at der stadig skal arbejdes hårdt for at danske virksomheder kan klare sig i den internationale konkurrence. De danske virksomheder skal have de bedste rammer for at udvikle sig og være effektive, siger Kent Damsgaard.

Læs hele analysen: Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen

Politiks uro vækker bekymring

Udfordringerne står også frem blandt eksportørerne, der er markant mindre optimistiske, når det kommer til beskæftigelsesudviklingen, end de var i den forrige måling.

De afdæmpende forventninger blandt eksportvirksomhederne kan dels ses som udtryk for, at danske varer er blevet dyrere som følge af en svækket amerikansk dollar og truslen om flere handelsbarriere, fremgår det af DI’s analyse. Omvendt trækker en generel fremgang i økonomien i Europa og USA i den modsatte retning.

- Danske virksomheders produkter er i høj kurs i hele verden og fundamentet for mange hundredetusinde danske job. Derfor skal vi kæmpe hårdt for at bevare en fri og åben global økonomi. Får danske virksomheder sværere ved at afsætte deres varer i udlandet, vil det også gå ud over dansk økonomi og jobmulighederne herhjemme, siger direktør Kent Damsgaard.

Han tilføjer, at en analyse fra DI har vist, at 775.000 danske job er knyttet til virksomhedernes eksport af varer og service.

Læs også: Business Europe advarer mod protektionisme

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold