Kommende procesoperatører og virksomheder fra hele landet var torsdag morgen samlet til speeddating i Industriens Hus.

Foto: Marie Victoria Nedergaard
02.03.18 DIB Nyheder

Sukkerproducent: Det er svært at få lærlinge til Falster

Virksomhederne  har svært ved at lokke lærlingene  væk fra   Københavnsområdet. Bedre profilering og mere fokus på det sociale er vejen frem, siger erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri (DI).

Der var både højt humør og spænding i luften, da 58 kommende procesoperatørelever og ni virksomheder torsdag  blev sat ansigt til ansigt til en omgang speeddating i Industriens Hus. Da klokken lød, havde begge parter nøjagtig syv minutter til at blive klogere på hinanden og udveksle visitkort, inden de roterede videre til næste bord.

Arrangementet er stablet på benene i et samarbejde mellem erfarne virksomhedsfolk og repræsentanter fra DI og 3F, og formålet er meget simpelt at lade elever og virksomheder få øjnene op for hinanden. Og antallet af fremmødte talte sit klare sprog: Der er lige nu og her markant flere lærlinge på udkig efter en elevplads, end der er virksomheder, der kan tilbyde dem.

Til trods for dette, var det ikke kun de kommende elever, der tog nervøse på date. Flere virksomheder fortæller nemlig, at de har svært ved at få fat i de lærlinge, de har brug for. Og det skyldes først og fremmest geografi: De unge vil helst ikke rejse for langt væk fra Hovedstadsområdet.

Læs også: Flyselskaber mangler lærlinge, der vil skrue på fly

Når man arbejder hos os, er det vigtigt, at man ikke bor for   langt væk Anders Plovdahl, maskinemester i Nordic Sugar

Det sociale betyder meget

En af de virksomheder, der har mærket til problemet, er sukkerproducenten Nordic Sugar, der har fabrikker på Lolland og Falster. Selvom det er nyt for virksomheden at tage procesoperatørlærlinge, kan de allerede nu konkludere, at det er en udfordring at få fat på disse elever.

- Erhvervsskolerne er jo meget nordligt placeret, derfor ligger det ikke lige til højrebenet at flytte til Lolland eller Falster. Og når man arbejder hos os, er det vigtigt, at man ikke bor for langt væk, fortæller Anders Plovdahl, maskinemester og elevansvarlig hos Nordic Sugar i Nykøbing.  

Og hans udtalelser overrasker ikke erhvervsuddannelseschef i DI, Lone Folmer Berthelsen, der fortæller, at manglen på det sociale kan være en barriere.

- Flere af de virksomheder, vi taler med, peger på geografien som et problem i forhold til at tiltrække elever. Socialt kan det være en udfordring at flytte væk fra venner og familie. Så det er vigtigt, at virksomhederne taler med deres potentielle lærlinge om, hvordan de som virksomhed og kolleger også er klar til at hjælpe til efter arbejdstid, indtil lærlingen er faldet til, siger Lone Folmer Berthelsen. 

Læs også: Mange flere virksomheder burde se lyset i it-lærlinge

Tættere på København

I Køge, knap 80 kilometer nord fra Falster, ligger CP Kelco, der producerer og leverer fødevareingredienser til andre virksomheder. Til trods for, at de er en B2B-virksomhed, og at de færreste elever derfor har hørt om virksomheden, har de ikke noget problem med at tiltrække de lærlinge, der mangler en plads. Og det er der en god grund til.

- Vi ligger i Køge, så det er ikke noget issue for os. Vi er max en halv times kørsel fra København, og vi er tæt på skolerne, hvorfor vi har god kontakt med dem, fortæller Maria Khalilpour, der er HR Specialist i CP Kelco.

De kommende lærlinge var godt tilfredse med arrangementet, der gav dem en unik mulighed for at lære virksomhederne bedre at kende.

Video af: Marie Victoria Nedergaard

Virksomheder øger salgsarbejde

Spørger man Lone Folmer Berthelsen og Casper Burlin, der er uddannelseskonsulent i Industriens Uddannelser om, hvad løsningen er, er de meget enige: Virksomhederne skal gøre sig mere attraktive overfor de kommende elever.

Og det er virksomhederne blevet bevidste om. De kom fra nær og fjern til arrangementet for at markere sig blandt de kommende procesoperatører, og der var bred enighed om, at arrangementet var en succes:

- Det er gået over alle forventninger, fortæller Anders Plovdahl med en stor stak ansøgninger i hånden. Han erkender, at man også som virksomhed bliver nødt til at lave ”salgsarbejde”, som han kalder det.  

- Der var et par stykker imellem, der var interessante – det var dem, der på forhånd gav udtryk for, at de var klar til at flytte.

Læs også: Brev i indbakken: Alle virksomheder får nu mål for lærlinge og elever

Skrevet af:
Oliver Fruergaard

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold