USA lider af et stort handelsunderskud i forhold til Kina. Det får præsident Donald Trump til at indføre straftold på en række kinesiske vare.

Skyfish
22.03.18 DIB Nyheder

DI: Trumps toldangreb på Kina rammer danske virksomheder

USA's straftold på kinesiske varer er den forkerte måde at tackle indgreb mod tyveri af intellektuelle rettigheder, mener DI.

USA’s beslutning torsdag om at indføre told på en række varer fra Kina er dårligt nyt for Danmark. Det skaber frygt for ny handelskrig samt modtræk fra Kina, der vil eskalere konflikten.

- Når Trump gør alvor af sin trussel om at straffe Kina for IPR-tyveri gennem øget told på en bred vifte af kinesiske varer,  kan det også komme til at ramme de danske virksomheder, som producerer i Kina og sælger der fra til USA. Herudover vil det ramme de danske virksomheder, som producerer i USA, men bruger kinesiske delkomponenter i deres produktion, siger Peter Bay Kirkegaard, chefkonsulent i DI.

Torsdag aften dansk tid gjorde den amerikanske præsident Donald Trump alvor af truslerne om at straffe Kina med handelsbarrierer. Ifølge USA stjæler Kina IPR-rettigheder (Intellectual Property Rights) til en værdi af 30 mia. dollar hvert år. Det samme beløb vil amerikanerne nu have hjem i hævede toldsatser.

Derfor indføres told på kinesiske vare for i alt omkring 60 mia. dollar om året. Kort før havde Donald Trump dog samtidig valgt at holde bl.a. EU fri af en ny toldafgift på stål og aluminium.  

Donald Trump betragter ifølge New Yort Times Kina som en "økonomisk fjende", som blandt andet anses for at stjæle amerikanske arbejdspladser og milliarder af dollars ved ulovigt at kopiere bl.a. produkter fra amerikanske teknologi-virksomheder. 

Kina har varslet gengældelse, hvis USA indføre straftold, hvilket vil kunne eskalere konflikten mellem de to økonomiske stormagter. 

Læs også: SMV’er har fået Kina på hjernen 

Dansk erhvervsliv anerkender problemet med Kinas IPR-tyveri, men løsningen er ikke at starte en handelskrig. Peter Bay Kirkegaard, Seniorchefkonsulent

Anerkender problem med Kina

Ifølge Peter Bay Kirkegaard har USA’s reaktion været længe undervejs. Baggrunden for reaktionen, nemlig at Kina ikke spiller efter de samme regler som den øvrige del af verden, er både USA og EU enige om. Men EU og Danmark er ikke enig i, at toldbarrierer er løsningen.

- Dansk erhvervsliv anerkender problemet med Kinas IPR-tyveri, men løsningen er ikke at starte en handelskrig. Løsningen skal findes gennem WTO, og derfor må USA være med til at sparke liv i WTO igen. EU, USA og Japan har eksempelvis allerede indenfor rammerne af WTO aftalt at adressere Kinas overproduktion af stål, siger Peter Bay Kirkegaard.

Læs også: Væksten i USA er lavere end Trumps ambition

Peter Bay Kirkegaard

Peter Bay Kirkegaard

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4685
  • Mobil +45 2311 9479
  • E-mail pbki@di.dk

Relateret indhold