Der er kamp om de dygtige udenlandske hoveder. På billede er det en karrieremesse på det amerikanske eliteuniversitet Massachusetts institute of technology (MIT), hvor Dansk Industri tidligere på året deltog for at gøre opmærksom på fordelene ved at arbejde i Danmark.

Dansk Industri
09.05.18 DIB Nyheder

Exit af udenlandsk arbejdskraft vil koste statskassen 19,5 mia. kr.

Uden udenlandsk arbejdskraft vil en meget stor del af det   økonomiske råderum, som regeringen og resten af Folketingets partier har tilgængeligt frem mod 2025, forsvinde. Det viser nye beregninger fra Dansk Industri.

Det kommer til at gøre rigtig ondt på de offentlige finanser, hvis de udlændinge, der i dag arbejder i Danmark, siger farvel og tak.

I alt vil de offentlige kasser gå glip af 19,5 milliarder kroner frem mod 2025. Det svarer til to tredjedele af det økonomiske råderum, som regeringen netop har opgjort til 29,5 milliarder kroner. Det er penge, som politikerne i dag regner med at have til rådighed til at løfte velfærden eller sænke skatten.

De opsigtsvækkende tal fremgår af nye beregninger foretaget af Dansk Industri, hvor der er kigget på, hvad der sker med de offentlige finanser, hvis de indvandrere, der har erhverv som opholdsgrundlag, samt den tilrejsende udenlandske arbejdskraft, ikke længere var der til at give en hånd med på de danske virksomheder.

Beregningerne understreger ifølge adm. direktør i Dansk Industri Karsten Dybvad, at medarbejdere fra udlandet spiller en vigtig rolle i samfundet og er med til at sikre, at vi kan opretholde den høje grad af velfærd, som kendetegner Danmark.

- Danske virksomheder kunne ikke klare sig uden de dygtige udenlandske medarbejdere, der arbejder på både små og store virksomheder i hele landet. Og faktum er, at det danske samfund også ville få alvorlige problemer, hvis de udenlandske medarbejdere forsvandt, siger han.

Læs hele analysen

Konkurrencen om at tiltrække dygtige udlændinge bliver hårdere og hårdere Karsten Dybvad, Adm. direktør

Udenlandsk arbejdskraft har enorm værdi

Ifølge Karsten Dybvad er det vigtigt, at debatten om den udenlandske arbejdskraft ikke bliver filtret ind i den generelle debat om integrationsproblemer i Danmark.

- Vi anerkender fuldt ud, at der er store og uløste problemer med integration af flygtninge og indvandrere i Danmark – og det skal vi selvfølgelig tage hånd om. Men vi skal skille tingene ad. For det er en helt anden diskussion med de dygtige udenlandske medarbejdere, som kommer hertil, arbejder og bidrager fra den første dag, siger Karsten Dybvad.

Ifølge DI’s adm. direktør er det særlig vigtigt at huske på i en tid, hvor der er kamp om de kvalificerede medarbejdere i hele Europa.

For nylig har ambassadørerne fra Bulgarien, Ungarn og Rumænien opfordret deres landmænd til at sige farvel til Danmark og komme hjem. Også Polens ambassadør har opfordret polske medarbejdere i Danmark til at vende hjem for at arbejde dér.

- Konkurrencen om at tiltrække dygtige udlændinge bliver hårdere og hårdere, og vi kan ikke tage for givet, at vi kan blive ved med at hente medarbejdere hertil. Vi skal faktisk gøre en indsats for at fastholde dem, vi har, og trække nye hertil, siger Karsten Dybvad.

Ifølge beregninger fra Finansministeriet vil indvandrere fra et hvilket som helst land og med et hvilket som helst opholdsgrundlag i gennemsnit bidrage positivt til den offentlige økonomi og til væksten i Danmark, hvis de er i beskæftigelse og har en årsløn over 200.000 kroner.

Læs også: 139.000 flere i job med bedre integration

Kirstine Flarup Tofthøj

Kirstine Flarup Tofthøj

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4649
  • Mobil +45 2336 0783
  • E-mail kift@di.dk

Relateret indhold