Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI og Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal vil sende et klart signal til amerikanerne om, at vores to lande har en stærk relation, som vi ønsker at udvikle.

Illustration: Belle Djerberg
13.04.18 DIB Nyheder

Next stop - Lockheed Martin, Texas

Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI og Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal, ønsker tre danske industriteknikerlærlinge god rejse til Fort Worth i Texas, hvor de skal i to måneders praktik hos Lockheed Martin - en af verdens førende flyproducenter.

Ja, ja – Danmark er et lille land og en lille prik på det store verdenskort. Men vi er et land med mange værdifulde relationer ude i verden. Ikke mindst handelsmæssigt. De relationer er ikke kommet til os af sig selv. Dem har vi fået, fordi vi kan noget i den danske industri. Og når vi har muligheden for at vise resten af verden, at vi er blandt de bedste i verden, så skal vi gøre det. Derfor sender Dansk Industri og Dansk Metal i samarbejde med virksomheden Multicut A/S nu tre danske industriteknikerlærlinge til USA. Både for at give de unge en værdifuld erfaring – men også for at sende et klart signal til amerikanerne om, at vores to lande har en stærk relation, som vi ønsker at udvikle.

Asger, Nicklas og Robert pakker om to uger deres kufferter og flyver til Fort Worth i Texas, hvor de skal i to måneders praktik hos Lockheed Martin, der er en af verdens førende flyproducenter. Samme virksomhed skal bygge Danmarks 27 nye F35 kampfly. 

Læs også: DI på karrieremesse i Boston: Andre landes virksomheder overhaler danske

Vi vil vise amerikanerne og resten af verden, at danske faglærte er nogle af verdens bedste. Det får vi bekræftet, hver gang vi sender vores industriteknikerlærlinge afsted til de tilbagevendende World Skills konkurrencer Karsten Dybvad, administrerende direktør i DI og Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal

En erhvervsuddannelse er ikke en dead-end

Det karikerede billede af en erhvervsuddannelse, hvor et svendebrev partout fører til en karriere på ”fabrikken” med indstempling, otte timers monotont arbejde ved ”maskinen”, fire flade til frokost og udstempling ved arbejdsdagens ophør er heldigvis langt fra sandfærdigt. En faglært karriere kan være en billet til et spændende og afvekslende arbejdsliv, der også kan foregå ude i verden. Men der har indtil nu ikke været den store tradition for udveksling af lærlinge. Og hvorfor egentlig ikke?

Tusindvis af danske akademikere, ingeniører og andre med længerevarende uddannelser har muligheder for at gøre et udlandsophold til en del af deres uddannelse. Men hvad er en dygtig ingeniør værd, hvis ikke han har et hold faglærte i ryggen? Derfor mener vi, det er helt naturligt, at udveksling af faglærte bliver mere almindeligt, end det er i dag. For det er ikke kun på akademisk niveau, verden er blevet mindre.  Overalt i verden arbejder faglærte fra danske industrivirksomheder med opsætning og vedligeholdelse af alt fra vindmøller, mejeriudstyr, vand- og varmepumper og mange andre produktionsmaskiner, hvor danske faglærte har den højeste ekspertise. De kompetencer, som man opbygger gennem en faglært uddannelse, er på højt niveau og kan bruges overalt i verden. Derfor er det naturligt, at vi i fremtiden giver lærlinge på danske industrivirksomheder muligheden for at hente viden og erfaring uden for landets grænser.

Når Dansk Metal, DI og Multicut A/S er indgået i et uddannelsessamarbejde med Lockheed Martin, så er det selvfølgelig, fordi vi er stolte af vores lærlinge. Vi vil vise amerikanerne og resten af verden, at danske faglærte er nogle af verdens bedste. Det får vi bekræftet, hver gang vi sender vores industriteknikerlærlinge afsted til de tilbagevendende World Skills konkurrencer.

Læs også: Talentfulde lærlinge skal lave jagerfly i Texas

Færre end hver femte vælger en erhvervsuddannelse

På trods af de mange muligheder som faglært, oplever vi desværre stadig, at mange unge mennesker i dag fravælger erhvervsuddannelserne. Selvom det i år ser ud som om, kurven er knækket, så er det fortsat færre end hver femte, der vælger en faglært vej.

Vi har derfor – arbejdsgivere, lønmodtagere og uddannelsesinstitutioner i fællesskab - en vigtig opgave med at gøre opmærksom på, at erhvervsuddannelserne i dén grad åbner døre og øger mulighederne for at udvikle sig både fagligt og personligt og både i ind- og udland. Dette projekt er derfor kun ét blandt mange tiltag, som DI og Dansk Metal gør for at styrke erhvervsuddannelsernes anseelse og attraktivitet.

Udveksling af unge mennesker - både lærlinge og studerende - er et uvurderligt bidrag til både uddannelser og virksomheder. De unge, vi sender ud, kommer tilbage med erfaringer og viden, som styrker vores uddannelser og de virksomheder, de er på. På tilsvarende vis påvirker de unge også de virksomheder, de besøger. De stiller nye spørgsmål og giver nye svar. De udfordrer det, vi tager for givet og har andre forudsætninger for at finde nye svar på gamle problemstillinger.

Nicklas, Asger og Robert får forhåbentlig en uforglemmelig oplevelse i Texas og kommer hjem med kufferten fuld af værdifulde erfaringer. Men ligeså vigtigt er det signal, som de afleverer hos amerikanerne – nemlig at samhandel og udveksling mellem vores to lande er en stærk relation, som vi sætter pris på og ønsker at udvikle.

Teksten er også bragt som kronik i Børsen 16. april. 

Michael Boas Pedersen

Michael Boas Pedersen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4827
  • Mobil +45 3131 8137
  • E-mail mibp@di.dk

Relateret indhold