06.04.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Amerikansk kongetal svagere end ventet

Trods skuffende jobskabelse i marts er jobvæksten i USA stadig i god form. Et stigende antal amerikanske virksomheder har svært ved at finde tilstrækkelig arbejdskraft.

Amerikanerne oprettede 103.000 nye arbejdspladser i marts, mens ledigheden forblev uændret på 4,1 procent. Jobskabelsen i de to foregående måneder blev samtidig nedjusteret med 50.000.

- Jobskabelsen er en del lavere end ventet. Den lave jobvækst i marts ændrer dog ikke på, at det amerikanske arbejdsmarked stadig er i god form. USA har haft 90 måneder med ubrudt jobfremgang, og ledigheden er på det laveste niveau siden år 2000, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Mens Donald Trump har travlt med at lukke USA af for omverden, for at beskytte amerikanske arbejdspladser, kan vi konstatere at beskæftigelsen er rekordhøj og at ledigheden ikke har været lavere i sytten år, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Ledigheden er efterhånden kommet så langt ned, at det er svært at opretholde en høj jobskabelse måned efter måned. Der bliver simpelthen sværere og sværere at finde nye medarbejdere.

 

Stærke amerikanske kunder er godt for danske virksomheder. Allan Sørensen, Cheføkonom

- Arbejdsmarkedet strammer til, og et stigende antal amerikanske virksomheder har svært ved at besætte tomme stillinger. Derfor er centralbanken (FED) i gang med at hæve renten, for at tage toppen af væksten og afværge en overophedning af arbejdsmarkedet, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Jobrapporten viser endvidere, at timelønningerne er steget med 2,7 procent over det seneste år.

- Lav ledighed og stigende lønninger i USA giver amerikanerne øget jobsikkerhed og flere dollars til forbrug. Stærke amerikanske kunder er godt for danske virksomheder, men det er meget bekymrende, at Donald Trump lægger op til en mere protektionistisk linje i amerikansk handelspolitik. Det kan gøre det svært at omsætte fremgangen i USA til øget dansk eksport, siger chefanalytiker Allan Sørensen.

Amerikanerne købte sidste år danske varer og tjenester for næsten 125 mia. kr., hvilket gør USA til Danmarks næststørste eksportmarked – kun overgået af Tyskland.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold